Biologická liečba a dojčenie

Monika    06.06.2019, 08:29

Dobrý deň, mám Crohnovu chorobu, beriem biologickú liečbu Entyvio( momentálne v tehotenstve prerušená) okrem toho Salofalk a Imuran. K biologickej liečbe by som sa mala vrátiť čo najskôr po pôrode. Dojčenie je na mojom rozhodnutí, nakoľko nieje dostatok dat, aby sa lekári vedeli k tomu postavit. Chcem sa teda Vás spýtať, či je možné dojčiť pri danej biologickej liečbe?

Milá Monika,

v tejto situácii je kľúčové, aby ste dojčili, pretože riešením vašej situácie nie je odloženie liečby, až do času, kým sa dieťatko odstaví (vzhľadom na to, že dojčenie môže a má trvať roky) a teda keďže bude potrebné, aby ste liečbu dostávali, riešením nie je ani predčasné odstavenie dieťaťa. To totiž prináša riziká nielen pre vaše zdravie, ale viaceré závažné riziká aj pre zdravie dieťaťa a jedným z nich je aj vyššie riziko výskytu Crohnovej choroby u dieťaťa, ktorého dojčenie bolo ukončené predčasne.

Pri tomto ochorení môžete užívať všetky lieky, ktoré by vám bežne lekári odporúčali dať, aj tie, ktoré spomínate. Vo všeobecnosti najčastejšie sa v liečbe tohto ochorenia používajú lieky Salofalk, Peptáza, Imuran, biologická liečba, či kortikoidy. Pri všetkých týchto liekoch je z hľadiska dojčenia bezpečnejšie pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Biologická liečba a dojčenie