Uzdicka pod hornou perou

Petra    27.06.2019, 09:55

Dobry den, Po stretnuti s laktacnou poradkynou a vyhodnoteni dojcenia sme sa rozhodli dat dvojtyzdnovej dcerke podstihnut uzdicku pod jazykom. Ked sme prisli k lekarke, odporucila nam rovno strihnut aj hornu. Suhlasili sme, bez vacsieho priestoru na rozmyslenie, avsak teraz si nie sme isty ci sme urobili dobre. Viem ze zbytocne plakat nad rozliatym mliekom, ale chcem sa aspon dodatocne opytat, hornu uzdicku jej prestrihli uplne rovnakym sposobom ako spodnu (ako tu na videu z vasej stranky) je prestrihnuta celkom cize neviem preco sa to nazyva nastrih, je to spravny postup ? Nema ta uzdicka aj nejaky vyznam a nemoze jej casom pri niecom chybat ? Teraz ma vlastne uplne uvolnenu peru... Dakujem pekne za odpoved.

Milá Petra,

bolo správne, že vám lekárka odporučila uvoľniť aj hornú perovú uzdičku a z hľadiska dojčenia dokáže toto uvoľnenie perovej (aj podjazykovej) uzdičky zvýšiť šance na odstránenie problémov s dojčením. Problém nastáva vtedy, ak sa tuhá či krátka uzdička pod jazykom či hornou perou vyskytne v kombinácii s jedným či viacerými z týchto faktorov:

1) Bolestivé bradavky či prsníky, zdeformovaný tvar bradaviek po dojčení, zablokované mliekovody, vazospazmus.
2) Nedostatočné prospievanie či priberanie dieťaťa, nedostatočný príjem materského mlieka.
3) Ťažkosti s prisávaním na prsník; bábätko, ktoré sa neprisáva na prsník - občas alebo vôbec, "cmukanie" na prsníku.
4) Neobvyklá nespokojnosť na prsníku, odťahovanie sa, odmietanie prsníka, zabiehanie mlieka pri pití z prsníka.
5) Problémy s dojčením po prvých 3 - 5 mesiacoch bezproblémového dojčenia.

Keďže ste v kontakte s poradkyňou pri dojčení, pravdepodobne ste spoločne usúdili, že riešite niektorú z týchto piatich možných situácií a v takom prípade má zmysel pomôcť bábätku k normálnej pohyblivosti jazyka a aj k uvoľneniu pery. To, čo pozorujete teraz, že dcérka má úplne uvoľnenú peru, je ten stav, ktorý by mal normálne byť. Uvoľnením prirasteného tkaniva sa umožní normálna pohyblivosť pery, ktorá v prípade dojčenia je dôležitá pre správne hlboké prisatie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uzdicka pod hornou perou