Dojčenie na požiadanie vs.

Michaela    28.06.2019, 15:39

Dobrý deň, mám paťtýždňovú dcéru, výlučne ju dojčím, bolesťami pri dojčení netrpím, hoci niekedy vidím, že sa jej nepodarilo prisať úplne ideálne - nie je to však časté, správne prisatie zvládneme - hoci niekedy na x-tý pokus. Moja dilema spočíva v častosti dojčenia - po príchode z porodnice som dojčila na požiadanie, často - aby sa spustila laktácia, čo sa podarilo . Keď mala malá dva týždne, boli sme hospitalizovaní v detskej nemocnici, kde mi bolo povedané, že dcérku prekrmujem a mám ju dojčiť až každé dve hodiny - vychádzali pritom z toho, že malá trpí kolikami. Bolo mi povedané, že minimálne 2 až 3 hodinovú pauzu medzi dojčeniami je nutné dodržiavať kvoli tomu, že keď sa v žalúdku dieťatka pomieša už natrávené mlieko s novým, može to sposobovať bolesti. Tak som sa tejto rady držala a je pravda, že bolesti bruška a teda aj neutíšitelné záchvaty plaču boli menej časté. Avšak teraz mám dilemu - malá je v týchto teplách nespokojná, dojčím ju teda častejšie než sú tie dve hodiny - aj napriek tomu pretrváva nespokojnosť - obávam sa že spojená s bolesťami bruška. Dojčím niekedy aj po pol hodine - pretože malá niekedy na jedno dojčenie pije krátko,mám pocit, že sa nenadojčí dostatočne - pije velmi rýchlo, často sa teda zakucká a potrebuje si robiť "prestávky", niekedy je tá prestávka dlhšia - vidím, že už prsník nechce... A po pol hodine chce zase.... Je možné, že sa chce dojčiť tak často aj s malými intervalmi? Može toto častejšie dojčenie prispievať k bolestiam bruška? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. M

Milá Michaela,

urobili ste dobre, že ste sa vrátili k dojčeniu podľa potrieb bábätka. Nie je jediný dôvod dojčenie obmedzovať a naopak v horúcich dňoch práve časté dojčenie pomáha bábätku udržiavať si dostatočnú hydratáciu. Dojčené bábätko nie je možné „prekrmovať“. Prečítajte si napríklad aj výsledky tejto novšej štúdie, ktorá vysvetľuje jeden z mechanizmov, akým sa deje to, že dojčené dieťa nie je možné prekŕmiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-leptin/

Samotný fakt, že bábätko dojčíte „často“ neznamená, že sa bábätko prekrmuje. (Nehovoriac o tom, že by bolo dobré sa spýtať aj na to, oproti čomu alebo komu sa toto bábätko dojčí „často“. Oproti bábätkám, ktoré sa kŕmia núdzovou náhradnou umelou výživou, ktoré medzi dojčeniami sajú naprázdno cumlík? Pretože dojčené deti sa majú správať ako nedojčené? Pretože dojčenie už zrazu nie je norma?) Ak vám povedali, že bábätko prekrmujete preto, že veľa priberalo, je dôležité vedieť, že ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Pri šírení mýtov a nesprávnych informácií o dojčení sa často ženy stretávajú s informáciami, ktoré by z vedeckej stránky išlo len ťažko vysvetliť. S informáciami, ktoré absolútne neodrážajú poznatky o tom, ako prebieha trávenie materského mlieka, ako funguje dojčenie a podobne. Pri dojčení sa môže miešať nové mlieko s tým, ktoré má bábätko v žalúdku. Toto nepredstavuje žiaden problém a rozhodne toto nie je dôvod, pre ktorý by bábätko mohlo byť uplakané a mať „koliky“. Mnohé bábätká plačú a majú koliky a ich riešenie sa skrýva v menežmente spánku, zaspávania bábätka spolu so zlepšením dojčenia. Najnovšie štúdie jasne dokázali, že správanie bábätiek, ktoré sa označuje „kolika“, v skutočnosti nie sú prejavom bolestí bruška.

To, že ste pozorovali menej plaču a nespokojnosti zo strany bábätka, keď ste začali dojčiť v dlhších intervaloch, má svoje vysvetlenie a tento dôvod je súčasne vysvetlením toho, čo pri dojčení zažívate teraz. Ak ste začali dojčiť vo väčších intervaloch, prechodne sa mohla situácia zlepšiť, pretože bábätko pri dojčení začalo získavať veľké množstvá mlieka z preplnených prsníkov, ktoré boli zvyknuté na to, že v 3-hodinovej pauze pred tým bývali ďalšie dojčenia. Obmedzovanie dojčenia, dojčenie z jedného prsníka, či iné obmedzenia, kvôli ktorým je bábätko dojčené menej často, než by samo chcelo, vždy spôsobujú postupné znižovanie tvorby mlieka. A typickým prejavom reakcie bábätka na zníženie príjmu mlieka pri dojčení je to, čo pozorujete a popisujete teraz: „rýchle pitie“, zakuckávanie sa, často sa tieto bábätká pri dojčení odpájajú, kašlú, dusia sa, niekedy je možné dokonca vtedy, keď sa odtiahnu , vidieť, že matke strieka mlieko z prsníka, tieto bábätká často púšťajú prsník a buď plačú alebo sú nespokojné a nemusia sa chcieť už znova prisať, alebo sa prisajú po zmene polohy, po chvíľke nosenia a utišovania. Toto správanie typicky býva menej vypuklé v čase, kedy sa bábätko dojčí v polospánku alebo v noci a naopak býva horšie večer. Aby ste odlíšili, či tieto prejavy správania bábätka, ktoré ste popísali, skutočne súvisia s reakciou na tok mlieka, odporúčame vám osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Okrem toho spoločne s poradkyňou pri dojčení prejdete tipy a praktické postupy z tohto materiálu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

ktoré v prípade, že skutočne ide o reakciu na zníženie toku mlieka, potrebujete začať čo najskôr v kontakte s poradkyňou pri dojčení robiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie na požiadanie vs.