Dojčenie a návrat plodnosti

Barbora    27.07.2019, 16:55

Zdravím Vás! Rada by som sa spýtala na návrat plodnosti po pôrode počas dojčenia. Viem, že je to veľmi individuálne. Mam 13 mesačne dieťa ktoré stále dosť dojčím. Veľmi rada by som už pomaly znova otehotnela, ale stále nemám od pôrodu cyklus. Všade počúvam, aby som ho odstavia, čo ja však odmietam, lebo dojčenie je pre nás veľmi dôležité. Prosím o Vás pohľad. Vďaka!

Milá Barbora,

dojčenie na určitú dobu po narodení bábätka potláča plodnosť matky a tento stav typicky trvá priemerne 14 – 17 mesiacov (ale rozpätie nadol aj nahor môže byť pomerne široké). Toto je normálny a v podstate očakávaný stav, ktorý chráni bábätko a aj matku pred ďalším tehotenstvom v čase, kedy naň obaja nie sú ešte pripravení. To, že dojčíte bábätko v 13. mesiacoch, je normálne a dôležité pre jeho správny vývoj a je správne, že ho dojčíte podľa jeho potrieb. Štatisticky je vysoko pravdepodobné, že už čoskoro sa toto zmení a obnoví sa menštruácia a aj vaša plodnosť. Sústreďte sa na pozorné sledovanie vylučovania hlienu z krčka maternice a vysoko pravdepodobne budete v týždňoch predchádzajúcich prvému krvácaniu po pôrode pozorovať čoraz viac hlienu s plodnými znakmi.

Rovnako je normálne, ak sa dieťa vo veku vášho dieťaťa dojčí cez deň aj v noci podľa jeho potrieb.  Ročné bábätko je ešte stále veľmi maličké a dojčenie veľmi potrebuje, hoci vaše okolie na to nie je zvyknuté a samozrejme, nie  je jednoduché ustáť narážky okolia. V skutočnosti sa deti v tomto veku častokrát dojčia častejšie, než keď boli novorodenci. Je normálne, že dieťa v tomto veku nedokáže prespať celú noc. A je normálne, že mu poskytujete rodičovskú starostlivosť aj v noci – toto je jedna z investícií do jeho zdravia a pocitu bezpečia v noci.

Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Toto je správna reakcia vášho tela. Dôvodom nie je len dojčenie ako také. Z hľadiska hladín hormónu prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí. Častokrát sa matky vo vašej situácii dozvedia, že by mali znížiť počet dojčení alebo úplne odstaviť, aby sa plodnosť vrátila. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoj menštruačný cyklus na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a návrat plodnosti