straca sa mi mlieko

Radka    24.07.2011, 18:35

Naša dcérka ma 5 týždňov, výlučne dojčím, nepoužívame ani cumlik. Doteraz som mala mlieka dost aj navyše, dokonca som si musela pred dojčením niekedy odstriekať, čo boli prsníky tak tvrdé, že nedokázala malá chytiť bradavku. Malá dokonca sa dokázala nadojčiť za 15 min. Dojčíla som doteraz raz z jdného pri jednom dojčení a potom z druhého prisníka pri ďalšom dojčení. A teraz je prisata na jednom prsníku 45min....myslím, že ho vysala a bola ešte hladna. Ponúkla som jej druhý. Cely proces trval takmer hodinu. Asi mam menej mlieka v ľavom prsniku..keď si ho stalčím tak ide mieko ale len veľmi málo....a pri dojceni ma boli bradavka na tom ľavom prsníku...čo robiť??? Odstriekavať po nadojčení...?

Milá Radka,

odstriekavanie mlieka po nadojčení je pracný a namáhavý proces, ktorému sa dá vyhnúť, ak bábätku umožníme, aby namiesto odstriekavania získavalo mlieko priamo na prsníku. Hoci sa takéto situácie cez internet ťažko posudzujú, že možné, že sa tvorba mlieka znížila. Prečo sa mohla tvorba mlieka znížiť? Jedna z možností je, že v prvých týždňoch dojčenia, keď ste mali mlieka veľa, bábätko sa dokázalo dostatočne napiť bez ohľadu na to, aké bolo jeho prisatie. To, že pilo, bolo vďaka vysokej tvorbe mlieka. Tá sa nesprávnym prisatím mohla postupne, nebadane, znižovať. Na to, aby teraz dcérka získavala dosť mlieka, by jej mohlo pomôcť, ak by sa zlepšilo prisatie, vďaka čomu by dokázala získavať viac mlieka.

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Vo vašom prípade by vám pomohla návšteva poradkyne, pretože je pravdepodobné, že úprava polohy, ktorú by vám ukázala, by vám pomohla k tomu, aby dcérka dokázala vypiť viac mlieka bez toho, aby ste si ho museli odstriekavať. Tým by sa odstránila aj bolesť pri dojčení, ktorá možno súvisí tak so zníženou tvorbou mlieka, ako aj s nie úplne správnym prisatím. S prisatím a lepším získavaním mlieka vám môže pomôcť návšteva poradkyne. Zoznamu poradkýň vyberte poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:

1) Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa dá zlepšiť poloha a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Keď si pozriete videá, v ktorých bábätká pijú dobre, porovnajte ich s pitím svojej dcérky. Dívajte sa na jej pitie. Keď na jednom prsníku už nepije ani so stláčaním prsníka, tak prsník vymeňte. Bábätko totiž môže byť na jednom prsníku 45 minút, ale ak na ňom v skutočnosti nepije, tak aj po 45 minútach môže byť hladné. Prsníky môžete viackrát počas dojčenia vystriedať. Signálom pre vystriedanie prsníka je, ak bábätko už nepije ani so stláčaním.

3) O postupe pri stláčaní prsníka si prečítajte tu a pozrite si tiež video, príp. vám ho ukáže poradkyňa:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

4) Je možné, že na základe vyhodnotenia dojčenia, by bolo vhodné bylinkami a inými prostriedkami zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > straca sa mi mlieko