Dostatok mlieka

Eri    26.12.2012, 18:28

Cca pred 3 tyzdnami sme s malym prekonali laktacnu krizu kde sa mi zacalo tvorit malo mlieka, po telefonate s poradkynou sme dospeli k tomu ze to bolo nedostatocnym prikladanim k prsniku a tak som 10 dni uzivala senecu a benedikt, prikladala som maleho k prsniku ako to len bolo mozne a mliecko sa mi super upravilo.Stacilo mu na zasytenie vyprazdnit jeden prsnik. Syna som teda zacala zas krmit na poziadanie, teraz ma 8,5 tyzdna, lenze problem je v tom ze on si zas zacal pytat papat strasne nepravidelne. Je to v rozmedzi od 1hod. az po 4hodiny ( tie dlhsie intervaly medzi krmenim su povacsine v noci a jeden krat za den ked ma dlhsi spanok). Mne sa vsak zda ze toho mlieka zacinam mat niekedy zas nedostatok, najma ked si zacne pytat papat viac krat po sebe v kratsom intervale. Musim mu dat naraz pit z oboch prsnikov a to mam niekedy pocit ze ma malo, lebo bud mi zaspi na prsniku, alebo sa mi na nom vzpiera,ze uz mu asi netecie dostatok mlieka a zacne byt nervozny a ked ho dam prec z prsnika zacne plakat.Mozte mi takto poradit co robim zle?A co by som mala robit? Som uz z toho zufala a ten problem kedy som mala uplne malo mlieka uz nechcem zazit. Dakujem pekne za odpoved.

Milá Eri,

v prvom rade sa skúste opäť poradiť s laktačnou poradkyňou a poproste ju, aby sa prišla na dojčenie pozrieť. Kľúčom k celej situácii je správne prisatie, dobré pitie bábätka a vyhodnotenie situácie na základe pozorovania dojčenia. Bez toho nie je jednoduché posúdiť, čo presne sa deje.

Vo všeobecnosti: To, že si bábätko pýta častejšie papať v kratších intervaloch, ako aj to, že chce pit naraz z oboch prsníkov, samo o sebe nenaznačuje problém. Naopak. Je dobré pozorovať bábätko pri dojčení a podľa jeho záujmu prsníky aj viackrát prestriedať, ak už ani po stláčaní prsníka nepije. Zároveň je dobré bábätku dojčenie ponúkať, ak si samo nevypýta.

Ak bábätko dáte dolu z prsníka a začne plakať, tak ho dajte naspäť na prsník a ak nepije, preložte ho na druhý prsník, prípadne toto môžete opakovať.

Pozrite si tieto fotky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Dobré prisatie totiž zabezpečuje dobré pitie.

Prečítajte si tieto dva dokumenty:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/ (na základe tohto dokumentu vylúčte možné príčiny zníženej tvorby mlieka ako napríklad užívanie antikoncepcie a podobne)

Na základe zhodnotenia dojčenia, ak je to potrebné, začnite znovu užívať senovku a benedikt, aby sa tvorba mlieka zvýšila a aby ste predišli stavu, keď sa tvorba mlieka zníži veľmi.

Avšak pre dostatok mlieka treba v prvom rade napraviť dojčenie ako také. Ak sa to neudeje, bylinky samy o sebe nie sú jediným riešením. Sú súčasťou komplexného riešenia, ktoré musí zahŕňať zlepšenie dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dostatok mlieka