Uspávanie pri kojení a zvracanie

Michaela    18.10.2019, 15:35

Dobrý deň, mám o pár dní päťmesačnú dcérku, je výlučne dojčená, bolesti či problémy pri dojčení sa neobjavujú, prospieva krásne. Cca od 2 mesiacov začala dcéra zaspávať pri dojčení - viac menej cielene než "náhodne" - nezaspí pri akomkoľvek dojčení sama, avšak ciele dojčenie využívam ako uspávaciu metódu - musíme si spolu ľahnúť, spievať... Problém je, že aj cez veľkú únavu má malá problém zaspinkať - uspávanie a teda aj dojčenie trvá často veľmi dlho (nesaje vždy celú dobu uspávania, ale je pravda že niekedy aj saje veľmi dlho, spapá teda dosť veľa mlieka), dôsledkom čoho je, že malá sa pravdepodobne preje a potom si niekedy"odgrcne". Stále som to brala tak, že je to normálne, bábätká si sem tam odgrcnú, navyše keď je na prse dlho,a prijme viac mliečka... Vydesila ma však situácia, ktorá sa odohrala včera. Mali sme za sebou trojhodinovú cestu autom, počas ktorej som malú 2x dojčila, pretože strašne plakala... Keď som ju doma chcela nadojčiť a uspať, spokojne ležala, pila... a zrazu ju začalo naťahovať a vyzvracala prúdom naozaj obrovské množstvo mlieka (aj čerstvého aj už natráveného). Toto ma tak vydesilo, že som začala prehodnocovať kojenie ako uspávaciu metódu. Premýšľam nad tým, či mohlo zvracanie súvisieť s otrasmi v aute + dlhým plakaním, že mala nejako otrasené bruško + do toho viac mliečka... Ale tiež nad tým, či je vhodné i naďalej využívať dojčenie na uspávanie... Dnes sa pri každom kojení bojím, že sa situácia zopakuje... Prosím vás o radu, ako mám postupovať, aby k podobným situáciám už nedochádzalo, prípadne o nejaké hypotézy, prečo k tomu mohlo dôjsť. Predtým sme sa s takýmto masívnym zvracaním nestretli, neriešili sme to teda ani s pediatrom. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď :)

Milá Michaela,

to, čo popisujete, je skutočne normálne a nemusíte sa o svoje bábätko báť. Mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje a je zrejmé, že pri dlhej ceste autom môže byť bábätko predráždené, nervózne a môže vygrcnúť väčšie množstvo mlieka, čo človeka vydesí. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania. Aj pre bábätko, ktoré by zvracalo skutočne na podklade nejakej infekcie, potrebuje byť naďalej dojčené a práve takéto dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-ked-ma-dieta-hnacku-alebo-vracia/

Aj zdravé bábätko môže grckať a môže vygrckať aj pomerne veľké množstvo mlieka. Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

Bábätko preto môžete naďalej uspávať dojčením. Zaspávanie na prsníku je normálna funkcia dojčenia a nerobíte nič zlé, že nechávate bábätko takto zaspať a cielene ho dojčíte na to, aby ste mu pomohli so zaspatím. Nemusíte robiť nič špeciálne, ani dávať bábätko rutinne odgrgávať. „Grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj túto a túto zaujímavú diskusiu na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Ak bábätko pri dojčení zaspí, nechajte ho spať - napríklad u seba v nosiči či šatke alebo v spoločnej posteli pri vás.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uspávanie pri kojení a zvracanie