ABSCES A PÍŠTĚL

Aneta    08.11.2019, 13:28

Dobry den. Mam doma měsicni miminko a minulý týden mi byl chirurgicky odstranovan abces na pravem prsu a dany antibiotika. Kojim z obou prsu od zacatku a nyni pokracuji v kojeni. Prs uz neboli ale dle chirurga tam vznikla mlecna pistel. Rana se hoji pekne, ale mam strach z te pistele. Pry bude nejspise treba zastavit laktaci. Jak dlouho mam cekat zdali se treba pistel nezhoji sama? Ci je tu moznost vychodiska abych neprisla o mleko pro malou? Dekuji za odpoved

Milá Aneto,

v tejto situácii nie je riešením prestať dojčiť. Vznik fistule (píštěle) je jeden z dôvodov, pre ktorý je rizikové riešenie abscesu incíziou (rezom) a odporúčané riešenie abscesu je drenáž katétrom. V tejto situácii je ešte stále nádej, že sa fistula môže zahojiť. Odporúčame vám preto čakať aspoň 1 - 2 mesiace a medzičasom skúsiť zvládať vytekanie mlieka tlakom na to miesto.

Okrem toho je toto situácia, v ktorej odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože primárnou príčinou abscesu je nerovnomerné vyprázdňovanie prsníka pri dojčení spôsobené nesprávnym prisatím bábätka a toto je možné zlepšiť úpravou polohy a prisatia bábätka. Navyše v tejto situácii je možné, že bude potrebné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a toto je takisto vhodné vyhodnotiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > ABSCES A PÍŠTĚL