Syn nechce piť čajík ani vodu a už je prikrmovaný, nemôže byť dehydrovaný?

Kristína    11.11.2019, 11:13

Dobrý deň, syn má 6,5 mesiaca od narodenia je plne dojčený (od 4,5 mesiaca večer pred spaním po nakojení strašne plakaval na prsníku nestačilo mu mliečko z prsníka večer som mala vždy menej mliečka tak sme dokrmili po kojení ešte hippom ešte vždy vypil 150-200ml-rada od pediatričky)inak cez den a v noci iba dojčenie od 5,5 mesiaca sme začali davat prikrmy lebo podla pediatricky malo priberal 450g za mesiac) a teraz už takto vyzerá náš jedálniček: 7:00 dojčenie 10:00 ovocie cca 130g 12:30 zeleninka masko cca 220g 16:00 ryzova,kukuricna kasa čistá alebo s ovocim cca 150g a 19:30 dojčenie pred spaním a v noci sa dojčíme zvyčajne 00:30 a niekedy ešte 03:00.Po každom prikrme ponúknem prsnik ale syn už piť nechce pár krát cucne a uz ma dosť odmieta vodu čaj tak sa bojím ci nemôže mať malo tekutín dobre sa napije len večer pred spaním lebo mám aj dosť mliečka keď cez den moc nechce aj v noci keď sú dlhšie pauzy medzi kojenim mám dosť teda domnievam sa keď po nakojeni hneď zaspí. Dnes o 10:00 mal ovocie 130g a skúsila som mu do čajíku 150ml pridať len dve odmerky hippu (odporúčanie kamarátky) koli tekutinam a vypil to a ešte aj plakal že by chcel viac keď som ho takto oklamala čistého caju nedá ani glg neviem ako mám postupovať

Milá Kristína,

v domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie - môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak dieťatko ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite dieťaťu dojčenie, prípadne mu môžete robiť aj redšie príkrmy. 6-mesačné bábätko by malo byť takmer výlučne dojčené. V našich podmienkach sa bohužiaľ za riešenie problémov s dojčením považuje dokrmovanie umelou výživou. Namiesto toho, aby bola používaná ako núdzová náhradná výživa, používa sa v situáciách, kedy je možné zlepšiť dojčenie. Z vášho popisu vyplýva, že už od 4 mesiacov vaše bábätko reaguje na to, že by potrebovalo na prsníku zažívať rýchlejší tok mlieka. Dokrmovanie umelou výživou a intenzívne zavádzanie príkrmov rieši potrebu získavania potravy, avšak dojčenie nezlepší. Prvým krokom pri riešení problémov s dojčením by mala byť pomoc v dojčení, ktorú ste nedostali. Nič však nie je stratené. V súčasnej situácii sa podľa vášho popisu bábätko dojčí iba ráno a večer a pár krát v noci. 6-mesačné bábätko by malo byť takmer výlučne dojčené a príkrmy by mali tvoriť iba malú časť jeho príjmu potravy, prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

V tejto situácii existujú riešenia, ktoré môžu pomôcť bábätku získavať viac materského mlieka a vyriešilo by to aj vaše obavy o dostatočnú hydratáciu bábätka. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne s poradkyňou urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a pre to, aby bábätko postupne začalo byť ochotnejšie častejšie sa dojčiť a začalo získavať viac materského mlieka, tak ako popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Syn nechce piť čajík ani vodu a už je prikrmovaný, nemôže byť dehydrovaný?