Vzteka se u kojeni

Ingrid    12.12.2019, 11:35

Dobry den. Rada bych se poradila. Dceri jsou 2,5 mesice a mam problem s tim, ze se vzteka u kojeni. Chvili pije, vetsinou i citim, ze mleko asi netece, ale nesaje moc dal a zacne se rozcilovat, odtahuje se s bradavkou v puse, zabori se do prsa, prohyba se. Zda se mi, ze mi vyrazne klesl tok mleka, pribrala i mene za poslednich 14 dni. Snazim se ji kojit co nejvice na pozadani, zacala jsem brat piskavici recke seno, benedikt lekarsky. Ale dal nevim co delat. Z toho rozcilovani me velmi boli bradavky, asi i zacina zanet v prsu. Tato situace podobna uz probehla pred 14 dny. Kdy u kojeni byla take neklidna, nasledne jsem dostala menstruaci, po dvou dnech skoncila a nasledne zanet prsu :( Vyjimecne dostava dudlik, tak nevim, zda kratke pouzivani by mohlo mit takovy vliv. V noci se koji vetsinou 2x.

Milá Ingrid,

v tejto situácii je možné urobiť kroky, ktoré môžu pomôcť zlepšiť dojčenie. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a rovnomerné vyprázdňovanie prsníka. Ak sa prsník nevyprázdňuje rovnomerne, môže v niektorej časti ostávať mlieko, ktoré môže potom zhustnúť a spôsobiť, že vznikne zablokovaný mliekovod (ktorý sa často zamieňa so zápalom prsníka). Prečítajte si aj tento návod, ako riešiť situáciu, ak sa vám zdá, že teraz začínate mať znova zablokovaný mliekovod:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2728

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Sledovanie dojčenia a pitia bábätka bude kľúčom k tomu, aby bolo možné vyhodnotiť správanie bábätka pri dojčení s ohľadom na jeho reakciu na tok mlieka. Je však z toho, čo popisujete, vysoko pravdepodobné, že spoločne s poradkyňou zistíte, že správanie bábätka súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Typicky si matky všimnú, že sa niečo deje približne okolo 2 – 3 mesiaca a často sa prejavy bábätka súvisiace s reakciou na znížený tok mlieka nesprávne identifikujú ako „bolesť bruška“, „kolika“. Je pomerne typické, že bábätko takto nespokojne reaguje najmä pri plnom vedomí a že v polospánku počas dňa a najmä v noci, je spokojnejšie.

Typicky najťažšia časť dňa v takomto prípade býva večer. 

Okrem toho je pomerne typickým prejavom zníženia toku mlieka býva aj grckanie bábätka, ktoré v prvých týždňoch po pôrode nebolo také výrazné, ako v súčasnosti.

Niekedy sa zníženie tvorby mlieka prejaví tým, že matka veľmi skoro po pôrode dostane menštruáciu a dieťa je pri dojčení počas menštruácie nespokojné.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka (bohužiaľ aj občasné a krátkodobé), fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vzteka se u kojeni