Nočné dojčenie a pokazené zuby

Michaela    27.12.2019, 15:29

Dobrý deň, nás 21 mesačný syn má problém so zubným kazom, šíri sa mu rýchlo na horných zjboch, aj keď poctivo umývame a všetko potrebné robíme. Je dojčeny, cez deň aj v noci na požiadanie a zubár rozširovanie kazu pripisuje práve nocnemu kvaseniu cukrov z mlieka. Nie som ešte pripravená prestať dojčiť, ani môj syn - mate nejaké informácie o tomto vplyve mlieka, pripadne nejake články a odporúčania? Možno aj nejaký ľudový recept ako ochrániť zuby. Vdaka

Milá Michaela,

pokračujte v dojčení bez obmedzenia tak, ako to dieťatko potrebuje (vo dne, aj v noci), pretože rýchle rozširovanie zubných kazov nie je spôsobené dojčením a zubné kazy ako také nesúvisia s dojčením. Hypopláziou zubnej skloviny, ktorá je zodpovedná za takéto rozsiahle problémy so zúbkami, trpí asi 30 % detí. Každá matka si predstavuje, že jej dieťatko bude mať zúbky ako perličky a trápia ju vyčítavé pohľady ľudí, ktorí sa dívajú na dieťa vždy, keď sa usmeje a dávajú jej pocítiť, že sa poriadne nestarala. Ale to tak nie je. Ona neurobila nič zlé. Bohužiaľ okrem neopodstatnených výčitiek sa matky v tejto situácii stretávajú s nevedeckými informáciami, na ktoré sme vysvetlenia zakladajúce sa na medicíne založenej na dôkazoch, poskytli už v odpovedi z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4864

V tejto odpovedi nájdete aj tipy, ako pomôcť v ochrane zúbkov pred zubným kazom. Táto odpoveď je vypracovaná na základe medicíny založenej na dôkazoch a môžete požiadať ľudí, ktorí chcú argumentovať, že dojčenie môže za kazy, ktoré má vaše bábätko, aby vám ukázali štúdie dokazujúce ich názor. Bradavka pri dojčení skutočne smeruje hlboko do horného podnebia dieťaťa a mlieko zuby neomýva, žiadne cukry teda kvôli dojčeniu nekvasia na predných zúbkoch. Toto sa deje pri pití umelého mlieka alebo osladenej tekutiny z fľašky. Nehovoriac o tom, že materské mlieko ako také navyše nie je kariogénne. Dojčenie nie je príčinou hypoplázie zubnej skloviny, a ak niečo dojčenie či materské mlieko robí, tak je to zabíjanie baktérií zubného kazu, remineralizácia a odstraňovanie bolesti Ak dieťatko predčasne a zbytočne kvôli zúbkom odstaví, tak to bude len horšie nehovoriac o tom, čo to bude pre jeho noci znamenať. Nočné odstavenie ani žiadne iné odstavenie nepomôže v tom, aby sa kazenie zúbkov zastavilo. Možno pomôže vedieť nasledovné:

a) ak sa takto kazí sklovina, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou pre to, že bola oslabená (napríklad ochorenie matky v tehotenstve, iné externé faktory)

b) sklovina v detstve je veľmi jemná a keď je oslabená, tak veľmi rýchlo "zlezie" a neskôr sa po kúskoch odštiepi celý zúbok

c) v tomto prípade neplatí, že kedy sa zuby poriadne čistili, tak by sa to nestalo. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné dojčenie a pokazené zuby