Koliky a užívanie železa

Veronika    29.12.2019, 08:02

Dobrý deň, Syn (4 týždne) plne dojceny na požiadanie trpí bolesťami bruska (puci sa, červený v tvári, krčí nôžky a keď mu nimi cvičím,občas pomôže a vykaka sa). Trápi ho to hlavne doobeda a v noci. Po porode mi chyba železo a užívam denne jednu tabletku sorbifer durules. Posledné dni som ich zabudla užiť a mam pocit,že bolesti bruska sú oveľa menšie, viac spi a menej plače. Je možné, že ma koliky z toho, že ja užívam zelezo? Bude lepšie ho prestať brat? Viem,že užívanie železa môže spôsobovať zápchu a preto predpokladám, že môže vadiť aj bábätku. Je to pravda? Vopred dakujem za odpoved.

Milá Veronika,

je nepravdepodobné, že by to, že užívate železo, bolo príčinou správania vášho bábätka. Vaše bábätko neužíva tieto lieky spolu s vami, preto uňho nespôsobuje vaša liečba zápchu, čo pravdepodobne potvrdíte, ak si spomeniete na konzistenciu stolice vášho bábätka (mala by byť pri výlučne dojčenom dieťatku neformovaná). Preto, ak potrebujete, pokračujte vo svojej liečbe.

Problém s kolikami, boľavým bruškom a plačom bábätka nemusí súvisieť len s „plynmi v brušku“. Potvrdzujú to aj výsledky tejto štúdie, ktorej záver znie: Kvapky a lieky proti kolike nepomáhajú. Väčšinou totiž ide o ďalšie príčiny, ktoré je možné zlepšiť niektorými opatreniami:

1) Zlepšiť dojčenie v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení

Ak sa zabezpečí, aby bábätko dokázalo lepšie regulovať príjem mlieka a aby na prsníku správne pilo, situácia sa môže zlepšiť. Niekedy zlepšenie dojčenia a efektívnejšie pitie môže pomôcť, aby sa znížilo množstvo plaču. Navyše bábätko sa môže chcieť dojčiť napriek tomu, že pred chvíľkou pilo. Pokojne mu umožnite prisať sa naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať.

2) Zlepšiť spánok a zaspávanie bábätka a dokázať bábätku pomôcť, aby zaspalo. Dojčenie, spánok a plač veľmi úzko súvisia.

Najčastejšie príčiny plaču súvisiaceho so spánkom a zaspávaním sú:

  • bábätko je už unavené a chce zaspať a potrebuje pri zaspávaní pomoc
  • bábätko malo už za celý deň príliš veľa podnetov a nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje, aby ho niekto ponosil a pomohol mu zaspať

Sú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia ešte pred tým, než sú príliš unavené. Hoci to môže byť náročné, dieťatku môže pomôcť, ak sa ho budete snažiť uspať počas dňa tak, aby spalo dostatočne často a dostatočne dlho. Skúste si bábätko dať do nejakého nosiča či šatky, dojčiť ho pri tom a snažte sa ho uspať tak, aby nebolo cez deň príliš dlho hore. Ak dieťa totiž necháte hore, môže vydržať nespať, ale uspať ho bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšie. Aj večer ho skúste začať uspávať skôr ako obvykle, aby ste sa vyhli tomu, že už bude príliš unavené. Skúste si s ním ísť spoločne ľahnúť do postele už skôr. Dieťatko pravdepodobne potrebuje pri večernom dojčení zaspať, a ak sa mu to nepodarí, môže sa skúšať opätovne prisávať, ale keďže nezaspí, tak zúfalo plače. Niektoré bábätká večer ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte.

3) Nájsť spôsoby na utíšenie bábätka (čo môže zahŕňať nosenie, kontakt koža na kožu, použitie fitlopty a podobne).

Bábätko chce byť s niekým v blízkom kontakte (ideálne je nosiť ho v takejto situácii v šatke či inom nosiči). Bábätká potrebujú byť v náručí rodičov, a keď tam nie sú, môžu byť nespokojné. Mnohé bábätká nespĺňajú predstavu rodičov o tom, že po nadojčení by mali byť spokojné, ležkať a nejakú dobu sa hrať samy. Majú potrebu byť nosené a pozorovať rodičov pri ich bežnej činnosti.

4) Ochrániť bábätko pred prílišným množstvom podnetov a následnou predráždenosťou večer.

Zmeniť niektoré činnosti, ktoré niekedy spôsobujú plač bábätka: prebaľovanie pred dojčením, nepotrebné odgrgávanie, snaha o to, aby dieťa dokázalo samo zaspať, dávanie dieťatka dolu z prsníka pred tým, ako tuho spí; manipulácia s bábätkom po tom, čo začína (na prsníku) zaspávať; večerné kúpanie a pod.

5) Bábätko vyjadruje svoju potrebu kakať či cikať a môže mu pomôcť, keď ho rozbalíme.

Mnohé bábätká rady cikajú či kakajú, keď sú rozbalené. A vtedy často zmiznú problémy s „kopkaním“ a nespokojnosťou.

Až na výnimky strava matky neovplyvňuje správanie a plač bábätka, hoci niekedy niektoré matky skutočne zistia, že niektorá potravina spôsobuje bábätku problémy - často je to napríklad konzumácia kravského mlieka. Jediný dôvod na vylúčenie nejakej potraviny by mohlo byť, ak by matke daná potravina nerobila dobre alebo ak by bol na to iný konkrétny dôvod. Paušálne vylúčenie potravín je nevhodné a nežiaduce. Strava je nepravdepodobnou príčinou plaču bábätka. Vynechajte naozaj len tie potraviny, o ktorých sa opakovane presvedčíte, že dieťaťu robia problémy. 

Všetky tieto body s vami môže prejsť laktačná poradkyňa, pretože ak pediater nenašiel medicínsku príčinu plaču, je jeho pravdepodobnou príčinou niektorý z vyššie vymenovaných bodov.

Tiež vám môže pomôcť porozprávať sa s priateľmi, známymi a rodinou a veľmi jasne ich poprosiť o pomoc, ak je pre vás situácia nezvládnuteľná. Pomôcť vám môže tiež nájsť si skupinu žien, či už v materskom centre, v podpornej skupine dojčenia alebo vo svojom okolí a často sa s nimi stretávajte - starostlivosť o dieťa nebude o nič jednoduchšia, ale budete mať viac podpory, budete sa na situáciu menej sústrediť a ostatné matky dokážu svojou prítomnosťou trochu zmeniť vnímanie tohto náročného obdobia. Je dôležité, aby ste mali možnosť podeliť sa o svoje pocity. Robte to s ľuďmi, ktorí pre vás budú mať pochopenie a nebudú zo všetkého obviňovať dojčenie.
Plač dieťatka je vyčerpávajúci aj fyzicky, aj psychicky. Matky sa môžu cítiť vyčerpane, previnilo, neschopne a tiež reálne nič nestíhajú. Neprestávajte dojčiť, všetko toto postupne prejde a to, čo dojčenie dáva vám i vášmu dieťatku, je nenahraditeľné. Neskôr budete hrdá na to, že ste to všetko zvládli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Koliky a užívanie železa