Bolestivé dojčenie...

Lucia    26.01.2020, 21:33

Prosím vás o pomoc a radu. Dcérka má 18 mesiacov a stále ju dojčím. Začali jej až teraz rast horné zúbky a začala pri dojčení hrýzť a mne na oboch bradavkach vznikli dosť veľké bolestivé ranky ktoré sa vždy obnovia počas dojčenia takže som v začarovanom kruhu pretože len čo sa rania trosku zasuší, následne sa pri ďalšom dojčení obnoví. V lekárni mi nakazali potierat borovou vodou a že nie je treba ju pred kojenim umývať z prsníkov, ale dočítala som sa že počas dojčenia by sa práveže na bradavky vôbec dávať nemala a teraz mam veľký strach ci som tým.dcerke neublížila. A neviem co by bolo najvhodnejšie aby som. Ja a aj ona nedostala nejakú infekciu. Ďakujem pekne

Milá Lucia,

nemusíte sa obávať, dcérke ste neublížili. Súčasne však bórová voda na takéto rany vysoko pravdepodobne nebude účinkovať, v tejto situácii sa často matkám odporúčajú neúčinné riešenia (okrem iných napríklad aj zbytočné premasťovanie bradaviek lanolínom alebo inými krémami).

Ženy bežne dojčia deti so zúbkami bez toho, aby mali boľavé bradavky, táto situácia nie je spôsobená tým, že dojčíte staršie dieťa so zúbkami, hoci je možné, že ak sa bábätko dotkne raniek zúbkami, je to o to bolestivejšie, ale toto nie je príčina vzniku rán, ktoré popisujete. Rovnako túto situáciu nespôsobuje dojčenie podľa potrieb dieťaťa. Deti v tomto veku sa môžu chcieť dojčiť často a dlho. Ak pociťujete pri dojčení bolesť a pozorujete ranky a z vášho popisu sa zdá, že sa táto situácia vyskytla v poslednej dobe, je dôležité prejsť možné príčiny vzniku tejto situácie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Tieto príčiny by bolo dobré prejsť s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli odhaliť skutočnú príčinu a porozprávať sa o možnostiach liečby bradaviek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivé dojčenie...