Moze sa prsnik zapalit aj 2-3 tyzdne po odstaveni?

Mila    08.03.2020, 13:48

Dcerku 2 roky, 3 mesiace som pred dvoma tyzdnami odstavila z dovodu druheho tehotenstva, bolesti a zaciatia uzivania vacsich davok progesteronu. Uz sa pol roka kojila len 1x za 24 hodin- pred poobednym spankom a od zaciatku druheho tehotenstva som aj na to jedno kojenie ledva mala mlieko. S odstavenim som spokojna a skutocne sa nechcem ku kojeniu naspat vracat. No pred par dnami som si vsimla na bradavkach biele bodky. Viem ze tak vyzera upchaty mliekovod, moja otazka ale je, vstrebe sa mlieko s prsnikov po case same? Uz som pred odstavenim mala naozaj len minimum mlieka... Teraz po dvoch tyzdnoch su prsniky znova tazke akoby naliate, ale to moze suvisiet aj s druhym tehotenstvom, pripadne uzivanim hormonov. Alebo mam urychlene kontaktovat gynekologicku, aby som sa vyhla zapalu? Tiez som si neni ista, ako by mi vlastne mohla pomoct, ci mi moze nieco predpisat co neprekaza druhemu tehotenstvu.

Milá Mila,

biele bodky na bradavkách sú úplne normálne. Doteraz ste ich nepozorovali, pretože dcérka bola dojčená. Keď sa mlieko z prsníkov neodoberá, spontánne môže jeho časť vychádzať na povrch bradaviek, kde môže vytvárať biele bodky alebo bodky inej farby, šupinky. Toto samo o sebe nepredstavuje žiaden problém. Toto nie je prejav zablokovaného mliekovodu. Zápal prsníkov alebo zablokovanie mliekovodov sa spája s hrčou v prsníku, začervenaním kože, bolesťou v prsníku, zvýšenou teplotou až horúčkou a často aj pocitmi slabosti, vyčerpania. Ak by ste pozorovali niektoré z týchto príznakov, kontaktujte svoju lekárku, pretože zápal prsníka môže postihnúť aj tehotné nedojčiace ženy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Moze sa prsnik zapalit aj 2-3 tyzdne po odstaveni?