Dojčenie a post

Michaela    24.03.2020, 15:01

Dobrý deň, synček map teraz 2 roky a chcela by som sa spýtať, či by som si mohla dat 3 dňový post založený len na pití vody. Cítim ze by mi to prospelo na prečistenie. Manžel na momentálne voľno takže by mohol byť viac s maličkým a ja by som si mohla viac oddýchnuť takže menej energie by nevadilo. Len teda nechcem ohroziť tvorbu ani kvalitu mlieka. Aj keď ma synček už 2 roky nechystám sa prestať kojiť. Ďakujem

Milá Michaela,

z hľadiska dojčenia jeden deň pôstu neovplyvní kvalitu, zloženie ani tvorbu materského mlieka. Pokúste sa však zvážiť všetky aspekty takéhoto pôstu, najmä skutočnosť, že sa staráte o veľmi malé bábätko a pre túto starostlivosť potrebujete veľmi veľa energie a trpezlivosti, nehovoriac o tom, že takéto bábätko potrebuje intenzívnu starostlivosť nielen počas dňa, ale aj počas noci, pretože mnohé tieto bábätká sa v noci budia mnohokrát v tomto veku. Mnohé ženy, ktoré sa začnú takto intenzívne  postiť, nevládzu starať sa o bábätko a často potom ako prvé opatrenie, ktoré zvažujú, keď sa začnú cítiť vyčerpane, je predčasné odstavenie, pretože ich „dojčenie vyčerpáva“. Ak sa teda rozhodnete pre pôst, z hľadiska dojčenia určite zvážte to, ak by ste sa začali cítiť vyčerpaná a zvažovali opatrenia pre úpravu dojčenia, že najskôr je dôležité zmeniť opatrenia týkajúce sa pôstu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a post