Vzorovy jedalnicek pre 9.mesacne babo

Petra    04.04.2020, 00:59

Dobry den. Pediatrickou mi bolo odporucene dokrmovat dcerku UM, nakolko posledne mesiace ma jej rastovy graf klesajucu tendenciu. momentalne ma 9.mesiacov a 7,900g a 74 cm. Vylucne dojcena bola 6 mesiacov. Teraz pridavam 2 jedla a to masovo zeleninovy prikrm na obed a ovocno- mliecny ako olovrant. Popritom dojcim ma poziadanie, avsak mliecka mam cim dalej tym menej. Urobila som uz vsetky kroky na zvysenie tvorby, beriem aj bylinky 4x4 plus moringa, uzdicka je strihnuta ale prisatie nie je dokonale. bola u nas aj laktacna poradkyna. dcerka je velmi aktivna. spi len 2xdenne po hodinke. Som zasadne proti podavaniu UM hoci aj z pohara. Na vasej stranke som sa docitala, ze aj nedojcene deti nemusia prijimat UM ak maju pestru stravu. Moja otazka teda: ako by mal vyzerat jedalnicek 9.mesacneho babatka, ktore je takmer nedojcene? Viete mi prosim napisat nejaky vzorovy jedalnicek aby obsahoval vsetko co potrebuje a nema z mlieka? Dakujem vopred za odpoved. Petra

Milá Petra,

aj pri 9-mesačnom bábätku je možné zvýšiť tvorbu mlieka a zvýšiť kalorický príjem zo strany bábätka. Ak sa vyčerpajú všetky možnosti pre zlepšenie dojčenia, je možné zvýšiť kalorický a výživový príjem bábätka a nie je na to potrebné použiť umelé mlieko. Umelé mlieko by malo byť používané ako núdzová náhradná výživa v situácii, kedy bábätko do veku 4 mesiacov potrebuje zvýšiť kalorický príjem a vyčerpali sa všetky možnosti pre zlepšenie dojčenia a nie je k dispozícii darcovské materské mlieko. V prípade, že ide o bábätko, ktoré má dovŕšený 4. mesiac života, je podávanie umelej núdzovej náhradnej výživy podľa Svetovej zdravotníckej organizácie považované za „škodlivé“ a „zbytočné“. Prečítajte si stanovisko WHO:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

z ktorého vyplýva, že 9-mesačné bábätko už nemá dostávať umelé mlieko. Ak sa vyčerpali možnosti zlepšiť dojčenie, potom je najlepšou možnou voľbou podávanie kalorického jedla. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania jedla je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Základné princípy takéhoto podávania jedla sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Inými slovami, bábätko v tomto veku môže jesť rodinnú stravu - teda to, čo jete vy, nie sú potrebné nejaké špeciálne jedálničky len pre bábätko. Môže jesť bežnú zdravú stravu, ktorá je ochutená rovnako ako pre vás. Jediné, čomu je dobré sa vyhnúť, sú nezdravé, priemyselne spracovávané potraviny ako aj pridávaný cukor.

Okrem toho vám odporúčame v tejto situácii znova sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení, aby vám pomohla, aby vaše bábätko začalo piť čo najviac mlieka z prsníka. Prejdite spoločne možnosti, pre ktoré sa môže tvorba mlieka znižovať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou, ako momentálne vyzerá pitie a priberanie bábätka. Schopnosť vyhodnotiť pitie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

a výdatnosť dojčenia je kľúčová pre to, aby ste posúdili, čo sa vlastne deje.

Je dôležité s poradkyňou pri dojčení urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže aj po podstrihnutí opätovne prirásť. Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou to, ako momentálne zvyšujete tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vytvárajte príležitosti pre dojčenie, spoločným kontaktom, nechajte bábätko hrať sa s hračkami s vami v kontakte koža na kožu. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vzorovy jedalnicek pre 9.mesacne babo