Nocne kojenie poleziacky

Marcela    02.04.2020, 06:51

Dobry den, skusim popisat co sa u nas v noci deje (vacsinou je to 2x za noc, okolo 22 a potom nadranom a trva to 1-2h). Dieta ma 3 tyzdne, pribera velmi dobre, spime spolocne a mame dostatocny kontakt. Z jedneho prsnika ide mliecko rychlejsie a niekedy nema tam uplne najlepsie prisatie (cuka, odtahuje sa, alebo jej mliecko z pusi vyteka). V noci kojim poleziacky, som pri dietati, nechavam ju na prsniku pekne zaspat a pocas kojenia (v polospanku) naberie asi vela vzduchu a zacnu nas trapit grgy - trosku zaspi a potom sa prebudi, vyplazuje jazyk, odmieta prsnik, je nespokojna, placliva a zacina kolotoc - odgrgnutie, striedanie poloh a prsnikov,po sediacky poleziacky, atd niekedy sa podari odgrgnut hned a zaspi a niekedy zaspi uz od unavy pri aktivnom uspavani. Ako zlepsit nocne kojenie aby nemala tie grgy, aby som ju nemusela trapit takto (klepat po chrbte hodinu nechcem), resp. ako co najrychlejsie ju nechat odgrgnut (predpokladam ze tie grgy ma kvoli kojeniu poleziacky aj kvoli druhemu prsniku kde ten tok ide rychlejsie). Chapem, ze po snahe ju nechat odgrgnut je nervozna, prebudena a potom tazko zaspava. Ako kojit v noci aby dieta prechadzalo plynulo z jednej spankovej fazy do druhej (prso ma k dispozii stale kedze spim polonaha) a nebolo rusene plynatostou, odgrgavanin a naberanim vzduchu pri kojeni (v dosledku rychleho toku mliecka). Pocas dna je ako tak vsetko ok. Velmi dakujem za Vasu radu!

Milá Marcela,

táto situácia málokedy v skutočnosti súvisí s bruškom bábätka alebo s tým, že by sa nahltalo vzduchu. Navyše počas dojčenia sa bábätko ani vzduchu nahltať nemôže. Ak je bábätko prisaté, iste máte skúsenosť, že nie je jednoduché, aby sa pustilo prsníka, pokiaľ to samo nechce. Uzáver, ktorý vytvorí pri prisatí okolo prsníka, neumožňuje prepúšťať vzduch.

Mnohé bábätká reagujú nespokojnosťou, ak zaspia a precitnú sa, pretože sa vynárajú z jedného spánkového cyklu. Potrebujú vtedy ďalšiu pomoc so zaspatím a prechodom do ďalšieho spánkového cyklu. Niektoré maličké bábätká sa takto typicky správajú v noci. Noc môže byť pri niektorých novorodencoch náročnejšia ako deň. Niekedy stačí len ponúknuť bábätku čo najrýchlejšie druhý prsník a nechať ho zaspať dojčením z druhého prsníka. Ak to nestačí, správanie, ktoré popisujete, môže naznačovať, že bábätko v takýchto situáciách potrebuje k dojčeniu pridať ďalšie podnety na zaspatie: hojdanie, nosenie, monotónny pohyb. Ak to nepomôže, skúste bábätko rozbaliť a v klbôčku mu pomôcť vycikať sa alebo vykakať. Prípadne ho nechajte odgrgnúť a hneď potom ho začnite aktívne uspávať, napríklad chôdzou alebo hojdaním na fitlopte. Snažte sa pospať si s bábätkom počas jeho denných spánkov, aby ste mali v noci energiu na náročnejšiu starostlivosť o bábätko. Dobrá správa je, že toto tak nebude večne. Postupne začne bábätko byť schopné prepájať jednotlivé spánkové cykly dojčením bez toho, aby sa prebudilo.

Odporúčame vám túto situáciu prekonzultovať aj s laktačnou poradkyňou, ak už nie osobne, aspoň prostredníctvom online konzultácie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože niekedy v tejto situácii môže mať zmysel vyhodnotiť príjem mlieka zo strany bábätka a pomôcť mu získavať viac mlieka zlepšením prisatia a stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocne kojenie poleziacky