Tekutiny pri prikrmech pro dite na UM

Lucka    02.05.2020, 19:45

Dobry den. Syn bude mit brzy 5 mesicu, ma zhruba 7 kg. Od zacatku je na UM (nebyly problemy s kojenim, bylo to me rozhodnuti, dlouhy pribeh). Nacetla jsem si na vasem webu doporuceni ohledne toho, ze je lepsi aby dite bylo brzy na prikrmech, nez na UM. Od 4. mesice jsme postupne zkouseli davat jidlo, ale moc mu to nejelo, takze jsem zkousela spise pomalicku. Asi po 2 tydnech mu ale zachutnalo a ted uz ji prikrmu hodne. Dopoledne ovoce, v poledne zeleninu ci zeleninu s masem a vecer mlecnou kasi. Stridam domaci i kupovane. No a cim vic ji normalni jidlo, tim mene pije UM. Coz by asi nebyl takovy problem, kdyby mi pil jine tekutiny. Tim, ze UM zasyti, nevypije ho uz tolik. Ve vasich clancich jsme cetla, ze je to dobre, aby po 6 mesicich uz UM dite nepilo vubec. Jenze on nechce vodu, caje, stavy, dokonce i takove ty sladke granulovane napoje jsem zkousela, i kdyz vim, ze to neni moc vhodne, ale nechce. A kdybych po 6. mesicich tedy uz UM nedavala vubec, muze dostat klasicke mleko jogurt, syry? Omlouvam se za zmatecny dotaz, nevim si proste rady.

Milá Lucka,

pri deťoch, ktoré dostávajú len umelé mlieko a nie sú dojčené, je situácia s príkrmami iná ako pri výlučne dojčených deťoch alebo čiastočne dojčených deťoch. 

Áno, máte pravdu, že výhodnejšie, aby dieťa - aj keď je úplne kŕmené umelou výživou - prešlo na kŕmenie čerstvým kvalitným jedlom. Umelé mlieko bolo vytvorené ako prípravok na kŕmenie nedojčených bábätiek do veku 4 - 6 mesiacov, nie väčších detí, pre ktoré už nie je potrebné. Pôvodne dokonca vôbec nebolo vyrábané žiadne umelé mlieko pre deti nad 6 mesiacov. Výroba umelého mlieka nad 6 mesiacov prišla až ako marketingový nápad na celkové zvýšenie predaja umelého mlieka, nie preto, že by pre deti bolo skutočne potrebné. V súčasnosti predaj umelého mlieka pre deti nad 6 mesiacov predstavuje veľmi rýchlo rastúci trh. A marketingové aktivity firem vyrábajúcich umelého mlieko zašli tak ďaleko, že i v mysli verejnosti i lekárov je predstava o nutnosti používania umelého mlieka nad 6 mesiacov zakorenená prakticky ako dogma. Neexistujú vedecké dôkazy pre nutnosť používania umelého mlieka nad 6 mesiacov. Problém je, že informácie o "nevyhnutnosti" používania umelej výživy po 6. mesiace pochádzajú od firiem vyrábajúcich umelú výživu, nie z nezávislých zdrojov.

Kroky, ktoré opisujete, že ste urobili, sú správne. Je dobré, že ste začali skúšať dávať jedlo od 4. mesiaca a že ste to skúšali pomaličky. A je v poriadku, že teraz už jedáva dostatok rozmanitých jedál. Účelom jedenia jedla je, aby pil menej umelého mlieka tak, ako ste napísali. Po 6. mesiaci pri dostatočnom množstve výživného kvalitného rozmanitého jedla nepotrebuje dieťa umelé mlieko. Toto potvrdzuje napríklad aj najnovší dokument UNICEF-u z apríla 2020, kde sa okrem iného uvádza toto: 
"Ak materské mlieko nie je k dispozícii, náležité náhrady materského mlieka zahŕňajú: Pre deti mladšie ako 6 mesiacov: tekuté umelé mlieko pripravené na kŕmenie bez potreby zarábať prášok a pre deti v rozpätí 6 - 23 mesiacov: ultravysoko zohriate kravské mlieko a doplnkovú stravu." Takže, áno, pre deti staršie ako 6 mesiacov je možné podávať kravské mlieko (ultravysoko zohriate - teda "krabicové"), ako aj jogurty či syry. Kravské mlieko či jogurty a syry by mali byť len určitá časť stravy. Stravu by mali tvoriť rozmanité, kvalitné a výživné jedlá, ktoré sú súčasťou rodinnej stravy.

Čo sa týka príjmu tekutín - pri prechode z umelého mlieka na jedlo, je potrebné zaistiť dostatočný príjem tekutín. Náš návod na túto tému nájdete v našom článku o tekutinách: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tekutiny/

Je možné, že vaše bábätko potrebuje pomalý a postupný prístup, aby sa naučilo piť vodu, podobne, ako keď sa v 4. mesiacoch učilo jesť. Dajte mu čas a príležitosti učiť sa. Ak potrebujete príjem tekutín dočasne dopĺňať umelým mliekom, urobte to. Medzitým robte kroky, aby sa synček naučil piť tekutiny. Zabezpečte, aby mal číry moč (nie žltý alebo tmavý) a aby mal dostatočné množstvo pocikaných plienok. Využite tipy v našom článku o tekutinách (https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tekutiny/). Môžete urobiť nasledovné kroky:

1) Začnite bábätko učiť piť z otvoreného pohárika a prestaňte používať fľašu. Niekedy si deti spájajú pitie tekutín s fľašou, a keď odstránite fľašu, začnú piť aj iné tekutiny, ak to budú robiť z otvoreného pohárika.
2) Uspokojovanie satím na fľaši môžete postupne nahradiť množstvom fyzického kontaktu, fyzickými hrami, nosením v nosiči či šatke, spoločným spaním. Je možné nájsť spôsoby uspávania bábätka bez fľašky ako aj uspatia bábätka v noci bez fľašky.
3) Považujte učenie pitia tekutín za postupný proces, dajte bábätku čas. 
4) Skúste dať bábätku do ruky malý štamperlík s vodou, ktorú sa môže učiť pit samo. Alebo si pohárikom na pitie môžete spoločne štrngať a urobiť z pitia zábavu. Pristupujte k učeniu pitia s humorom a zábavou. Vodu mu nevnucujte proti jeho vôli.
5) Časť príjmu tekutín môže pochádzať z jedla - môžete dávať bábätku polievky, vývar, omáčky, ovocie či zeleninu s vysokým obsahom vody, môžete robiť redšie kaše či prívarky. Zriediť môžete takmer ktorékoľvek jedlo. Vývar mu nemusí podávať len lyžičkou, číry vývar môže aj piť z pohárika.
6) Vodu môžete ponúkať po malých množstvách celodenne. Nemusí vypiť veľké množstvo naraz. Vodu môžete mať nachystanú kdekoľvek, môžete mu dať malý štamperlík (kalíšok) hneď pri zobudení, niekoľkokrát počas toho, čo je hore, tesne pred spaním. Pitie mu nevnucujte. Sledujte jeho reakcie.
7) Bábätká rady opakujú, takže skúste piť vodu aj vy a dajte zároveň piť aj jemu.
8) Môžete mu vodu dávať aj lyžičkou. 
9) Netrápte sa presnými mililitrami, treba si uvedomiť, že teraz už získava vodu aj z jedla.
10) Určitá časť tekutín môže byť v podobe kravského mlieka, jogurtov (môžete ich aj riediť vodou) a podobne.
11) Ak sa chcete počas učenia vyhnúť rozlievaniu, môžete bábätko posadiť do vane, dať mu misku s čistou vodou, z ktorej si do pohárika bude môcť naberať vodu. 
12) Nesnažte sa ho na pitie vody presvedčiť sladením vody. Vaše bábätko sa naučí vodu piť, ak to bude vnímať ako niečo, čo robíte vy, a niečo, čo je zábava. Netlačte naňho a ono sa pridá.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tekutiny pri prikrmech pro dite na UM