Kontinualne dojcenie novorodenca

Jarka    22.06.2020, 18:22

Dobrý deň, som v "baby friendly" porodnici, kde mi sestričky z neonatologie tvrdia, ze kojit svoje dieta musim kazde 2 hodiny a musi vypit co najvacsiu davku mlieka, idealne okolo 20-30ml. Syn je narodeny v 37+2, takze lahky nedonosenec a vidim na nom, ze mu vyhovuje dojcit sa priebezne kazdu polhodinu/hodinu po 10 ml a sam si toto mnozstvo postupne zvysuje. Sestricky mi to vsak zakazuju, vraj sa mu tak miesa nenatravene mlieko v zaludku a bude mat bolesti brucha. No mne sa toto nezda. Aka je prosim Vasa rada, co na to hovoria skutocni odbornici? Dakujem.

Milá Jarka,

dojčite bábätko podľa jeho potrieb. Toto je kľúčové aj pre zdravie jeho tráviaceho traktu. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pretože ôsmy bod iniciatívy baby-friendly nemocníc jasné odporúča podporovať matky, aby rozoznali prejavy záujmu bábätka o kŕmenie a aby na ne reagovali. Tento bod vychádza z fyziológie dojčenia, z toho, že dojčenie nie je len príjem mlieka, ale reguluje dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu a bolesti a vytvára vzťah. Dojčenie a kontakt s matkou navyše reguluje spánkové cykly a príjem potravy. Predstava, že bábätku sa bude miešať čerstvé mlieko s natráveným, popiera všetko, čo vedecké štúdie o dojčení zistili a popiera fyziológiu bábätka. Pretože dojčenie je biologická norma. A dojčenie prebieha podľa potrieb bábätka. Všetky organizácie zaoberajúce sa podporou dojčenia, vrátane WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie), považujú dojčenie podľa potrieb bábätka za kľúčové pre to, aby dojčenie bolo úspešné.

Tento ôsmy bod iniciatívy nemocníc priateľských k deťom kanadský pediater a svetovo uznávaný odborník na dojčenie, dr. Jack Newman vysvetľuje takto: „Bábätká by mali byť kŕmené podľa svojich potrieb, nie podľa nejakej schémy. Deti sa zriedkavo dobre kŕmia podľa stanoveného časového rozvrhu. Okrem toho si treba uvedomiť, že dojčenie znamená „kŕmiť sa z prsníka“, a nie len „byť na prsníku“. Je potrebné, aby personál bol schopný ukázať matke, ako zistí, kedy dieťa dostáva mlieko.“

Bábätko si vďaka dojčeniu podľa potrieb vytvára svoj vlastný režim. Ten pozostáva zo spánku, dojčenia a bdenia. V tomto veku sa čas bdelosti pri bábätku prakticky spája s dojčením. Preto bábätko je potrebné dojčiť vtedy, keď sa precitá, sústrediť sa na to, aby získavalo dostatok mlieka, porovnajte pitie svojho bábätka s týmito videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Je tiež dôležité sústrediť sa na správne prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Majte bábätko čo najviac vo fyzickom kontakte, ideálne v kontakte koža na kožu, pretože ten pomáha regulovať spánkové cykly a dojčenie. Nechajte bábätko dobre sa vyspinkať, pomôžte mu zaspať hojdaním, nosením, prípadne ak zaspáva na prsníku, nechajte ho zaspať (ubezpečte sa, ale že pred tým získalo dostatok mlieka a nezaspáva nenasýtené). A keď sa začne precitať, môžete ho hneď prisávať k prsníku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kontinualne dojcenie novorodenca