Ukoncenie kojenia

Simona    25.06.2020, 13:58

Dobry den, chcela by som sa opytat. Mam 13 mesacneho synceka, ktory je od narodenia dost uplakany a velmi na mne zavisly. V nedelu sme ukoncili kojenie, vecerne. Doteraz zaspaval na prsniku. Predcasom sa vsak zacal vzdy krutit ked mal ist spat a od soboty nezaspi pred 22.00 hodinou ale s tym, ze tomu predchadza neskutocny plac ktory neuticha. Tak isto poväcsine medzi 5- pol 6 je hore a budi sa s placom, ktory nemozno utisit. Vzdy sa budil s placom, ci cez den, v noci alebo rano. Vdaka za odpoved.

Milá Simona,

oblasť dojčenia je často ovplyvňovaná aj celkovou kultúrou spoločnosti a všeobecnými názormi spoločnosti na výchovu detí, na to, ako sa majú správne vychované deti správať, čo je v poriadku a čo už nie. Pri ročnom dieťati často na rodičov začne doliehať tlak na to, aby deti začali byť samostatné a to znamená z pohľadu spánku, aby dokázali samé zaspať, prespať celú noc vo svojej posteli, ideálne vo svojej izbe. Spoločnosť v oblasti spánku ročných detí často netuší, ako má tento spánok vôbec vyzerať, existuje všeobecne uznávaná predstava, že pre dieťa je dobré, ak zaspí skoro večer a malo by prespať celú noc, počas ktorej sa nebude budiť. Táto predstava bola vybudovaná zo štúdií, ktoré študovali deti spiace bez kontaktu s matkou a bez dojčenia v spánkových laboratóriách. Norma, ktorú vám spoločnosť podsúva, neodráža to, čo by dieťa skutočne pre spánok potrebovalo. Odráža snahu pripodobniť spánok vášho dieťaťa k spánku detí, ktoré spali v spánkových laboratóriách bez dojčenia a bez matky. V oblasti spánku sa ľudia málokedy spýtajú: Čo by potrebovalo moje dieťa? Uvažujú o spánku z hľadiska očakávaní spoločnosti. A je dôležité vedieť, že tieto očakávania nie sú realistické. Odrážajú skúsenosti s generáciou nedojčených detí, skúsenosti s kŕmením umelou výživou, fľašou, skúsenosti s deťmi, ktoré vo veku vášho synčeka, už bývali celý deň v jasliach a rodičia s nimi trávili pár hodín denne. Na mnohé matky sa v situácii, akú popisujete, preto tlačí, že to, čo popisujete so spánkom, je výsledkom toho, že synčeka uspávate dojčením a odporučia, aby sa dojčenie ukončilo. Otázka je, či ukončenie dojčenia pomohlo zlepšiť vašu situáciu so spánkom dieťaťa v prospech jeho zdravého vývoja, jeho dôvery v bezpečie počas noci.

Správanie bábätka vzhľadom na jeho večerné zaspávanie a na plač pri precitaní, vám odporúčame riešiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože prostredníctvom internetu je ťažko túto situáciu posúdiť bez ďalších doplňujúcich otázok. Bolo by dôležité zistiť, ako prebiehajú denné spánky dieťatka, či sa niečo zmení, ak sa posunie čas večerného uspávania, ak sa zmení spôsob uspávania, čo sa deje, keď sa dieťatko zobúdza, či spí v kontakte s vami, či nie je možné jeho plač preskočiť tým, že hneď pri náznakoch precitania dostane prsník. Vzhľadom na to, čo píšete, sa zdá, že ukončenie dojčenia situáciu, ktorú popisujete, nezlepšilo a aj vzhľadom na všetky ostatné dôvody, pre ktoré je dojčenie ročného dieťatka naďalej nesmierne dôležité:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

vám odporúčame pokúsiť sa prehodnotiť rozhodnutie dojčenie ukončiť a vrátiť sa k uspávaniu dieťatka na noc. Z vašej otázky to nie je možné posúdiť, ale odporúčame vrátiť sa aj k dojčeniu počas dňa, pretože ročné dieťa má aj z hľadiska výživy ešte stále získavať pomerne veľa materského mlieka. V roku totiž dojčenie naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, by sa nemalo významne líšiť od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko a to znamená, že dieťatko by sa malo naďalej aj v tomto veku dojčiť podľa svojich potrieb. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa.

 

Návrat k dojčeniu zvážite aj preto, že je však omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí. Práve v čase, kedy vaše dieťatko neutíšiteľne plače, vám môže dojčenie byť nápomocné.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, matka mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Pre dieťa, ktoré je citlivé a ako popisujete vy – uplakané a závislé na matke, je toto o to dôležitejšie. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie kojenia