Bábätko nechce spať

Veronika    04.07.2020, 21:12

Dobrý deň. Mám problém so synom(4,5 mesiaca) . Celý deň mi krásne spinká, vždy keď vidim, že sa mu chce spinkať idem ho uspať... Problém nastáva až poobede, pretože mi už od 15.hodiny nechce spať a večer ma potom záchvaty plaču lebo je už príliš unavený... Neviem si s ním už rady. Cez deň mi zaspava pri dojčení, večer sa nechce ani dojčiť, ani nosiť, ani v kočíku byť...

Milá Veronika,

vaša situácia nie je neobvyklá, spánok bábätiek v tomto veku sa mení. Vo všeobecnosti platí, že poobedné a večerné uspávanie bábätiek je náročnejšie ako ranné či doobedné. Je to preto, že bábätko v priebehu dňa získava podnety a ku koncu dňa môže byť už predráždené, prípadne aj preto, že sa v priebehu dňa nevyspalo tak dobre, ako by sa potrebovalo. 

Navyše v tomto veku sa môže meniť aj celkový počet spánkov za deň a obdobie prechodu napríklad z piatich denných spánkov na štyri môže byť náročné.

Riešením tejto situácie môže byť snažiť sa počas celého dňa, aby dieťatko zaspávalo ešte pred tým, než je veľmi unavené, uspávať ho teda dostatočne včas a pomáhať mu so spánkom, ak sa počas spánku precitá, pokúsiť sa ho ešte uspať. Sledujte preto príznaky dieťatka a pokúste sa ho dostatočne včas začať uspávať. Ak sa bábätku pomôže, aby jeho spánok od začiatku dňa bol dostatočne kvalitný, je menšia pravdepodobnosť, že bude uplakané a nespokojné poobede a večer. V poobedňajších hodinách môžete vyskúšať tieto tipy:

  • Naučte sa sledovať prejavy bábätka, ktorými signalizuje, že už potrebuje ísť spať. Reagujte na tieto signály uspávaním, ideálne spojeným s dojčením.
  • Nenechávajte bábätko medzi spánkami príliš dlho hore. V tomto veku pravdepodobne bábätko nevydrží hore viac ako 2 hodiny, niekedy aj menej.
  • Skúste zaistiť, aby bábätko spalo dostatočne dlho. Krátke spánky často znamenajú, že bábätko ešte len záspavalo, ale v skutočnosť nespalo dosť hlboko ani dosť dlho.
  • Vezmite bábätko von ešte pred tým, než zvykne bývať veľmi unavené.
  • Nechajte ho vonku zaspať pri prechádzke v nosiči, ponúknite mu v nosiči (v šatke) prsník.
  • Na uspávanie využívajte pohyb (hojdanie na fitlopte alebo kráčanie).
  • Pokúste sa predchádzať nadmernej únave a príliš dlhému bdeniu.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bábätko nechce spať