Ranka pod bradavkou

Kateřina    06.07.2020, 21:20

Dobrý den, kojím na požádání 8m dceru. Zkoušíme příkrmy, ale moc je nechce. V pátek mě začala bolet bradavka. Všimla jsem si, že dole pod bradavkou mám malou ranku, která šíleně bolí. Ranka se zvětšuje a bolest se stupňuje. V neděli jsem byla na pohotovosti a dostala mast Framykoin. Mažu tím a puralenem. Zatím bez výsledku. Rána stále mokvá a bolí. Kojím převážně z toho bolavého prsa, protože druhé mi dcera často odmítá a celkově v něm mám málo mléka. Chtěla bych kojit dál, ale s tou bolestí jsem už bezradná. Co by jste mi doporučili? Předem děkuji za odpověď.

Milá Kateřino,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa osobne stretnúť s laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože problémy s bradavkami a prsníkmi nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu. Vo všeobecnosti situácie, kedy vznikne na dvorci takáto ranka, je potrebné urobiť tieto kroky:

1) Začať účinne liečiť bradavky

V tejto situácii je dôležité spoločne s laktačnou poradkyňou prejsť, akým spôsobom postupovať, pravdepodobne by bolo vhodné použiť genciánovú violeť spolu s výťažkom z grapefruitových semienok. Či bude potrebné použiť aj iné prostriedky, prejdete spoločne s laktačnou poradkyňou. Používajte ďalej Framykoin po každom dojčení, nezabúdajte na aplikáciu aj v noci.

Nepoužívajte krémy a maste s obsahom lanolínu či vazelíny (teda aj krém, ktorý používate teraz), pretože z dlhodobého hľadiska vytvárajú ideálne podmienky pre množenie kvasiniek. Pred dojčením môžete bradavku jemne premastiť troškou olivového oleja, tak, aby sa prsník bábätku nešmýkal, ale aby chrasta na bradavke zmäkla a nenatrhla sa pri dojčení.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili bábätko prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevylieči, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

2) Zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Konkrétne kroky pre zvýšenie tvorby mlieka prejdete spoločne s laktačnou poradkyňou, ktorou by ste mali urobiť aj kroky pre zlepšenie prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčaním prsníka dokážete zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, čo môže byť dočasná a veľmi účinná technika pre to, aby sa bradavky poškodzovali ešte menej.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

3) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ranka pod bradavkou