Striedava starostlivost

Ludmila    09.07.2020, 16:52

Dobry den, mam dietatko zverene do svojej starostlivosti. Podpisali sme rodicovsku dohodu ktora je schvalena sudom. Zial na vysluchu sa psychologicka vyjadrila, ze 3 rocne dieta by uz malo byt pripravene na striedavu vychovu. Alebo by si ho partner mohol brat na vikend. Uvadzala som,ze vychovavam kontaktne. Partner nikdy dieta neuspaval. Dieta zaspava na prsniku. Neviem dokedy budem dojcit. Len bojim sa predstavy ze dieta ked sa bude dojcit a bude mat 3 roky. Co bude potom? To si ho partner napriek tomu bude moct bravat? Ak vas nieco napadne budem vam vdacna. Stanovisko ohladom dojcenia mam. Dakujem.

Milá Ľudmila,

naše stanovisko o význame dojčenia pre staršie deti vypracované na základe vedeckých dôkazov a odporúčaní svetovo uznávaných organizácií pre podporu zdravia detí vysvetľuje prečo je dojčenie dôležité aj pre 3-ročné dieťa. Otázky, ktoré kladiete, odrážajú vaše hlboké poznanie svojho dieťaťa. Nie sú to len otázky dojčenia. Dojčenie môže pokračovať aj v prípade, že by s vami dieťatko nestrávilo víkend. Máme skúsenosti s mnohými deťmi, ktorých matky odchádzali na služobné cesty, či z iných dôvodov s nimi netrávili nejaký čas. Dojčenie môže pokračovať ďalej. Dojčenie, spoločné spanie, nosenie a ďalšie nástroje vzťahovej výchovy menia pohľad matiek na starostlivosť o dieťa. Spoločnosť však stále ešte uvažuje na základe vzorov, s ktorými má skúsenosť a toto sa týka aj mužov, otcov. Generácia našich rodičov bola zvyknutá na model kŕmenia z fľaše a na to, že deti dávali k starým rodičom aj na noc alebo aj na týždeň už od veľmi maličkého veku. Táto predstava nie je často aplikovateľná pri dojčených deťoch. Ľudia, ktorí nie sú na dojčenie zvyknutí, netušia, čo nočné dojčenie pre 3-ročné či staršie dieťa znamená, netušia, aké náročné by preň bolo stráviť noc mimo domu, a je pre nich nepochopiteľné, prečo by si dieťa na pár dní nemohli vziať. Vy ako matka dojčeného dieťaťa to chápete. Niektoré veci človek omnoho lepšie chápe zo skúsenosti ako len prostredníctvom teoretického vysvetľovania. Ak je to možné, skúste s partnerom dohodnúť, aby so synčekom trávil čas a čo najlepšie sa spoznali. Práve to, že synčeka bude dobre poznať, mu prenesie pochopenie, že spoločne strávená noc by bola byť nocou plnou plaču namiesto vysnenej príjemnej noci.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Striedava starostlivost