Dojčenie a odgrgavanie

Nikoleta    13.07.2020, 10:30

Dobry deň chcela by som sa poradit ohľadom jedného problému. Synček má už rok a pol a je už veľký na odgrgavanie. Kojim a zaspáva mi na prsníku. Problém je keď ho uspávam na nočné spanie. Keď sa napapa tak už Polo spí a ja mu dám preč prsník. V tej chvíli začne plakať a musím ho brať na ruky. Neodgrgne. Ale cítim že má v brušku veľa vzduchu. Takto to striedame viac krát a ja sa nanosim a je mi ťažký. Natrasiem sa ho. Veľa krát negrgne potom až po ďalšom kojeni. Stále sa chce nosiť a nelezat lebo opäť plače. Ako keby ho bolelo bruško. Už nevládzem. Viete mi niečo poradiť ako ho uspať? Či mám prsník neskôr vybrať alebo ho mám uspavat v nosiči aby odgrgol? Dúfam že nemá nejaké zdravotné ťažkosti. Počula som že veľa takýchto starších bábätiek od kedy chodia a sami sa hýbu už negrgaju. Ďakujem za rady lebo už neviem čo ďalej. S úctou Nikoleta

Milá Nikoleta,

rutinné odgrgávanie nepomáha v starostlivosti o bábätko, bez ohľadu na jeho veku. Omnoho viac v rodičovstve pomáha sledovať znaky správania bábätka. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. Malé bábätká, ale aj väčšie bábätká potrebujú pomoc rodiča so zaspávaním a so spánkom. Namiesto sústredenia sa na odgrgávanie, sústreďte sa na znaky správania vášho dieťatka. Pomáhajte mu naďalej so zaspávaním dojčením, nosením, hojdaním, alebo ich kombináciou a pomáhajte mu, až kým hlboko nespí. Sledujte, ako sa vaše bábätko správa. Ak vidíte, že zaspáva, pokračujte v tom, čo mu pomohlo zaspávať. Ak sa bábätko precitá po tom, čo sa snažíte vybrať mu prsník z úst alebo pri uspávaní v nosiči, keď sa prestanete hojdať, pokračujte v tom, čo ho dovtedy uspávalo a pokúste sa mu nabudúce prsník z úst nevyberať, kým nespí dostatočne hlboko. Ak sa bábätko precitne, môže byť veľmi nespokojné, uplakané a mrzuté a môže byť náročné uspať ho znova. Pomôže vám úplne sa vyhnúť precitnutiu bábätka. Ak zaspáva pri dojčení, nerušte ho a nechajte ho dojčiť sa, až kým samo prsník nepustí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a odgrgavanie