Dojcenie dvojciat pocas dalsieho tehotenstva

Monika    14.08.2020, 10:31

Dobrý večer, som v 5. mesiaci tehotenstva a mám 10 mesačné dvojčatá, ktoré dojčím uz len 3x denne, okrem toho papaju aj prikrmy 3x denne na striedacku s dojcenim v cca trojhodinových intervaloch. Mlieka mam dostatok, deti priberaju dobre, pediater odporucil ukoncit dojcenie, pretoze ma to bude vraj vycerpavat a deti to vraj zvladnu aj bez toho. Gynekolog povedal, ze mozem v dojceni pokračovať. Zacali ma velmi bolieť bradavky kvôli novym zubkom a dojcenie pre mna zacina byt nepríjemné, naozaj ma to vycerpava, ale nedokážem s tym prestať, lebo nie som presvedcena, ci je to tak spravne. Neviem ako postupovať dalej, ci ich odstavit, aj ked mi je to luto alebo cakat, ci sa neodstavia samé alebo ci je vôbec možné dojcit 3 deti a ako sa to riesi, ak matka ide na porod na tych par dni do nemocnice a v tom case nemoze dojcit svoje starsie deti? Pozn.: uz po porode mi nezostali ziadne kila navyse a pri dojceni dvoch deti som vyrazne schudla(za 5 mes. minus 5 kg), aj pri vyrazne zvysenom kalorickom prijme, tak sa bojím, ci pri dojceni 3 deti( ak by k tomu došlo) by to moj organizmus zvladol. Za Vasu odpoved a rady vopred ďakujem

Milá Monika,

je možné, aby ste pokračovali v dojčení a má to zmysel aj pre zdravie vašich dvojičiek, aj pre vaše zdravie. Vaša otázka má viacero rovín. Jedna je čisto otázka toho, či je možné pokračovať v dojčení popri ďalšom tehotenstve. Počas tehotenstva vplyvom hormónov významne klesá tvorba mlieka a z tohto pohľadu teda úplne jedno, či hovoríme o ďalšom tehotenstve matky, ktorá má staršie dieťa jedno alebo dve. Bez ohľadu na to, či matka dojčí dvojičky alebo jedno dieťa, súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. La Leche League pracovala za desaťročia s takým množstvom tehotných dojčiacich matiek, že ak by dojčenie malo na tehotenstvo vplyv, bolo by sa to prejavilo.

To, že medzi odborníkmi panujú v tejto otázke nezhody, neznamená, že by nebolo možné dopátrať sa pravdy. Pre mnohých odborníkov je však jednoduchšie povedať, že dojčenie počas tehotenstva treba ukončiť. Je to preto, že dojčenie sa často nepovažuje za dostatočne dôležité na to, aby sa ním skutočne zaoberali a aby ocenili jeho potrebnosť a jedinečnosť. Ale dojčenie dieťaťa v akomkoľvek veku je nielen ničím nenahraditeľná výživa, ale v prvom rade – na základe najnovších poznatkov z neurológie – nevyhnutný predpoklad správneho vývinu mozgu, rozvoja osobnosti dieťaťa, získavania sociálnych zručností a vytvárania základnej dôvery vo svet, do ktorého sa narodilo. Ak si ľudia ešte pred pár rokmi mysleli, že otázka dojčiť či nedojčiť je otázkou životného štýlu, tak dnes už je zrejmé, že ide o zásadnú otázku verejného zdravia, vytvárania mozgových prepojení a budúcich vzťahov dieťaťa s ostatnými ľuďmi.

Okrem toho, že dojčiť počas tehotenstva je normálne – rovnako ako je normálne dojčiť tandemovo (čiže zároveň) novorodenca a staršie dieťa či deti (ak sa tak matka rozhodne) – majú matky rozličné dôvody, prečo chcú dojčiť svoje staršie dieťa počas tehotenstva:

  1. Ich staršie dieťa (deti) je stále príliš maličké na to, aby ho odstavili (ak matka otehotnie do 1. roka veku dieťaťa, je dôležité, aby popri pokračovaní dojčenia, zaistila, že priberanie dieťaťa bude dostačujúce a podávala jedlo podľa potrieb dieťaťa (detí)).
  2. Ich staršie dieťa (deti), aj keď je už veľké, je dojčené a matka aj dieťa chcú v dojčení pokračovať, pretože dojčenie zabezpečuje potrebný príjem mlieka ako aj zjednodušuje výchovu aktívneho staršieho dieťaťa.
  3. Matka otehotnela a pôvodne plánovala dojčiť dlhšie, a tak chce pokračovať.
  4. Matka vie, že dieťa (deti) nie je na odstavenie pripravené a chce, aby odstavenie prebehlo, ako míľnik, ktorý dieťa s hrdosťou dosiahne.
  5. Matka vie, že dojčenie poskytuje dieťaťu (deťom) v každom veku nenahraditeľnú výživu, zvyšuje jeho imunitu, pomáha mu prekonávať choroby a pomáha jej v náročnom období tehotenstva.
  6. Matka chce, aby odstavenie bolo postupné a aby nebolo pre dieťa (deti) traumatizujúcim obdobím plaču.
  7. Dieťa (deti) zaspáva na prsníku a práve v období tehotenstva matka tento spôsob zaspávania oceňuje, pretože nemusí iným, zložitejším spôsobom uspávať „ťažko uložiteľné“ batoľa.
  8. Dieťa (deti) sa často v noci budí a keď mu matka ponúkne prsník, zase zaspí, čo matke vyhovuje, pretože nemusí v noci vstávať a uspávať dieťa inak.
  9. Mnohé iné osobné dôvody.

Tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode.

Mnohé odporúčania, ktoré ohľadom dojčenia ženy dostanú od zdravotníkov a zdravotníčok, odrážajú ich osobné názory a presvedčenia. Je to tak aj s názorom, že by vás dojčenie dvojičiek malo teraz vyčerpávať. Normálne racionálne sa stravujúca matka nebude mať žiadne problémy s tým, aby mala dostatok živín aj pre nenarodené dieťa, aj pre dojčiace sa dieťa, ako aj pre seba. Okrem toho, že sa bude stravovať primerane, nemusí robiť žiadne špeciálne opatrenia. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Matky môžu lekára, ktorý odstavenie odporúča požiadať, aby jej ukázal štúdie, ktorými svoje tvrdenie podporuje. Ľudia majú často pocit, že tým, že matke povedia, že môže odstaviť, zjednodušia jej život. Vnímajú intenzívnu vzťahovú výchovu ako niečo, čo sťažuje život a spôsobuje vyčerpanie. Preto majú pocit, že ak matke pomôžu zrušiť dojčenie, jej život bude ľahší. V skutočnosti pre mnohé ženy dojčenie počas tehotenstva znamená jediný čas, kedy si môžu vyložiť nohy a na chvíľu nebehať za večne poskakujúcim dieťaťom (a vo vašom prípade sú dve). A to isté platí aj pre obdobie po pôrode. Pre vaše dvojičky bude narodenie súrodenca veľkou zmenou. Sú ešte stále veľmi maličké a samé potrebujú veľa starostlivosti. Dojčenie im môže pomáhať vyrovnať sa s novou situáciou jednoduchšie. Situácia po pôrode ďalšieho dieťatka popri starostlivosti o dve ročné deti bude veľmi náročná. Rovnako ako musí byť náročná pre vás už teraz. Toto môže byť dôvod, pre ktorý je pre vás problém udržať si hmotnosť a môžete sa skutočne cítiť vyčerpaná. Dôvodom však nie je to, že dojčíte, v zmysle náročnosti tvorby mlieka pre organizmus. Napríklad teraz v tehotenstve sa tvorí ženám veľmi málo mlieka, pretože tvorba mlieka je blokovaná hormonálne (napriek tomu má zmysel, že v dojčení pokračujete). Dojčenie zjednodušuje starostlivosť o dieťa a bude to robiť aj pri troch deťoch. Poznáme viaceré ženy, ktoré dojčili viac detí súčasne, ženy, ktoré dojčili staršie dvojičky s novým súrodencom, alebo staršie dieťa s dvoma novorodencami, ženy, ktoré dojčili staršie dieťa a potom tandemovo s novorodencom a následne obe staršie deti s ďalším dieťatkom, dokonca ešte s ďalším (teda celkovo štyri deti). Je možné pokračovať v dojčení a dojčenie ako také vám túto situáciu uľahčí. Hľadajte však pomoc, pretože samotná situácia starostlivosti o tri deti, ako aj už teraz – tehotenstva pri dvoch starších dvojičkách, si vyžaduje intenzívnu pomoc zo strany rodiny alebo priateľov.

Ak máte bolestivé bradavky, je možné čiastočne túto bolesť zlepšiť, ak:

  1. Si budete dávať pozor na prisatie a polohu, v ktorej sa vaše dieťatko dojčí. Prisuňte telo dieťatka k svojmu telu. Zaistite, aby brada bábätka bola zaborená do prsníka a nos sa prsníka nedotýkal. Staršie deti nemusia tolerovať zmeny polohy, skúste urobiť aspoň drobné úpravy. Toto sa týka aj dojčenia v noci.
  2. Si budete všímať, či sa bolesť objavuje aj po dojčení – napríklad pálivá či pulzujúca bolesť po dojčení alebo medzi dojčeniami môže byť prejavom vazospamu. V takom prípade je možné na bradavke sledovať zmenu farby pokožky z ružovej na bielu a potom naspäť. Udržiavajte prsníky v teple, čo najviac sa chráňte pred zmenami teploty v oblasti prsníkov.
  3. Môže pomôcť, keď budete užívať B-komplex v kombínacii s vitamínom B6.
  4. Pred dojčením aj po dojčení môžete na bradavku aplikovať malé množstvo olivového oleja.
  5. Pektorálna masáž. Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, ako môžete využívať na zlepšenie bolestivosti pektorálnu masáž na masírovanie svalov okolo prsníkov tesne pred dojčením aj po dojčení.
  6. Strečingové cvičenia môžu taktiež pomôcť. Tieto cvičenia sa týkajú chrbtových svalov a svalov šije. Môžete napríklad naťahovať ruky nad hlavou aj do boku.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie dvojciat pocas dalsieho tehotenstva