Alergeny, prikrmy

Katerina    01.09.2020, 16:10

Dobry den, syn (5 a pul mesice) je plne kojen. Hodne blinkal, byl dost neklidny, kroutil se, proto jsem se rozhodla zkusit drzet bezmlecnou dietu. Jeho stav je hned po tydnu lepsi. Pravdepodobne mu nedela dobre i kureci a hovezi maso, vejce, fenykl...zda-li jeste dalsi potraviny, prozatim netusim. Pokud ze sveho jidelnicku vynecham tyto potraviny, bude pro nej MM dostatecne vyzivne? A kdyz mu tyto alergeny odepru, jak je to s jejich prijetim az bude starsi? Kdyz telo nebude mit sanci s nimi pracovat a nebude je znat (imunologicke okno)? Situaci chci konzultovat take s nasi detskou lekarkou, ale chtela bych vedet Vas pohled na vec. Dale by me jeste zajimalo, jak zacit s prikrmy, prosim? Syn jiz projevuje zajem. Cetla jsem, ze jiz neni potreba dite seznamovat s urcitou potravinou 3 dny, protoze kojene dite ji jiz zna pres MM. Jak tedy idealne na prikrmy? Dite si ma hrat s potravinami, ktere ji matka...jak to vypada v praxi? To mu mam dat napriklad do ruky rizek (kdyz to prezenu...)? A jak je to zase s prikrmy a alergeny?

Milá Kateřino,

to, ako sa stravujete, ovplyvňuje vaše zdravie, nie dojčenie, zloženie materského mlieka alebo jeho tvorbu. Vaše mlieko bude teda dostatočne výživné, bez ohľadu na vašu diétu. Materské mlieko sa tvorí z krvi a to znamená, že jeho zloženie alebo tvorbu neovplyvňuje to, čo zjete alebo vypijete minimálne. Prečítajte si aj toto vysvetlenie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-hamburger/

Pri zoznamovaní bábätka s jedlom naozaj nie je potrebné ponúkať jednozložkovú potravinu určitý počet dní. Takýto postup nemá žiadne opodstatnenie vo vedeckých štúdiách a neprezentuje medicínu založenú na dôkazoch. Štúdie stále viac potvrdzujú, že na konkrétnom načasovaní jednotlivých potravín nezáleží.  Pred viac ako 10 rokmi sa objavila myšlienka ochrany bábätiek pred alergickými reakciami či celiakou (teda problémom s lepkom) prostredníctvom skorého začatia kŕmenia jedlom už v 4. mesiaci. Hoci toto tvrdenie nebolo v tom čase vedecky podložené a odvtedy bolo zdiskreditované ako neopodstatnené, termín „imunologické okno“ sa ešte stále objavuje. Rodičia sa odvtedy začali obávať, že zmeškajú obdobie, o ktorom sa špekulovalo, že by mohlo ochrániť deti pred alergiami či celiakiou. Prečítajte si náš článok o „imunologickom okne“:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy-a-imunologicke-okno/

a preštudujte si vysvetlenia k ponúkaniu jedla bábätkám:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Áno, môžete nechať bábätko ochutnávať bežné rodinné jedlá. Zloženie rodinných jedál je otázkou toho, čo daná rodina považuje za jedlo, ktoré chce jesť a toho, čo považuje za zdravé. Keď píšete o rezni, ten je potrebné zvážiť nie preto, že by ho nemalo jesť bábätko, ale preto, či je to vhodné a zdravé jedlo pre rodinu ako takú. Ak sa ako rodina rozhodnete, že raz za čas si spravíte rezne, nie je dôvod, prečo by ich nemohlo ochutnať aj bábätko, ak o rezeň prejaví záujem.

Je možné, že ste pozorovali v poslednom týždni, že je bábätko spokojnejšie. Je však otázne, či príčinou tejto zmeny bolo to, že ste vynechali zo svojej stravy mlieko a výrobky z mlieka. Často správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s tým, koľko mlieka získava na prsníku a jeho správanie dokáže významne zlepšiť zvýšenie príjmu mlieka pri dojčení. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ak by ste spoločne vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka, poradkyňa vám odporučí, ktoré konkrétne kroky môžu situáciu zlepšiť. Ak by zlepšenie situácie viedlo k tomu, že bábätko prestane byť nespokojné, krútiť sa, potom skúste znova do svojej stravy zaradiť mliečne výrobky a mlieko a sledujte správanie bábätka.

Ak máte podozrenie, že bábätko na niektorú potravinu z vašej strany reaguje, prestaňte danú potravinu konzumovať na viacero dní a sledujte správanie bábätka počas diéty a potom, čo potravinu znova zaradíte do svojho jedálnička. Ak potvrdíte, že bábätko skutočne reaguje na niektorú potravinu, na určitý čas ju prestaňte konzumovať a vyhnite sa aj tomu, aby túto potravinu bábätko skúšalo v jedle. Po čase to však môžete skúsiť opäť, pretože tieto prejavy správania sa postupne menia a napríklad pri potvrdenej alergii na bielkovinu kravského mlieka sa odporúča časom bábätku začať znova kravské mlieko alebo výrobky z kravského mlieka ponúkať, pretože na ne časom prestane reagovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergeny, prikrmy