Lokálna anestéza vs.dojcenie

Andrea    07.09.2020, 16:33

Dobrý deň, prosím Vás potrebovala by som poradiť ohľadne odstránení znamienok. Už dvaja lekári mi neodporucili výber znamienok kvôli lokálnej anestéze a kvôli tomu ze dojčím, jedna sa však o zdravotný problém a nie estetický, nakoľko sa mi po pôrode zväčšili znamienka a aj zmenili tvar,aj kožná lekárka odporúča radšej vybrať. Ale akonáhle spomeniem že dojčím, lekár chce aby som prestala aspoň na 2 dní po zákroku. Reálne si to však neviem predstaviť, pretože dcéra má 10 mesiacov a hlavne v noci je závislá na prsníku. Je bezpečná lokálna anestéza vzhľadom k dojčeniu. Pred dvoma týždňami mi operačne vyberali zub tiež s lokálnou anestezou, zubár povedal, že do mlieka to neprechádza. Tak teraz neviem... Prosím poraďte. Ďakujem Andrea

Milá Andrea,

nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli počas dojčenia dostať lokálnu anestézu. Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach. Preto sa mnohé matky stretnú s nelogickými odporúčaniami, kedy jeden lekár matke urobí potrebné ošetrenie zuba a iný lekár odmietne vybrať potenciálne nebezpečné znamienko a potrebnú liečbu podmieňuje odstavením. Z hľadiska dojčenia je pre vaše zdravie a zdravie vášho dieťatka bezpečnejšie pokračovať v dojčení. A to bez ohľadu na to, koľko injekcií pre lokálne umŕtvenie dostanete, lokálna anestéza ostáva v mieste vpichu. Do krvi (a tým pádom do materského mlieka) sa nedostáva nič.  Anestéza (aj celková) sa predsa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu – toto celé je otázka pohľadu na dojčenie – lekári sú presvedčení o tom, že pre čerstvo narodené bábätko je dojčenie dôležité – preto matkám po cisárskom reze dojčenie nezakazujú. Akonáhle potrebuje matka napríklad celkovú anestézu kvôli kyretáži neskôr po pôrode, už zrazu dojčenie dôležité nie je. A znova: vy nejdete podstúpiť ani celkovú anestézu (hoci aj po tej by ste mohli dojčiť hneď), lokálna anestéza ostáva v mieste aplikácie.

Nechajte sa teda ošetriť a dojčenie neodkladajte. Môžete dojčiť až do zákroku a hneď po tom, ako vám znamienko vyberú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Lokálna anestéza vs.dojcenie