Kručení v bříšku a střeva

Dagmara    25.10.2020, 20:03

Dobrý den, mám skoro 4. měsíčního syna, který je plně kojen (porodní váha 3 330 g, nyní skoro 7 kg). Bolesti při kojení nejsou žádné. Syn spí ve své postýlce a v zavinovačce. Přes den jí po 2 - 3 hod, 6 - 7 min. V noci se budí sám od sebe po cca 2 hod (než jdu spát tak ho ještě nakojím, vstává tedy ve 22:00 hod, 00:00 hod, 02:00 hod a ve 04:00 hod). Kolem 4 hod ranní se budí každou hodinu, kručí mu v bříšku, pracují mu střeva, někdy také kope a má prdíky. Chtěla jsem poprosit o radu, jak mu pomoci s těmi střevy? Občas mu dám také Espumisan. Probiotika má každé ráno. Moc děkuji za odpověď.

Milá Dagmaro,

takto to ma mnoho detí, ktoré vstávajú pomerne skoro ráno a naliehavo vyjadrujú potrebu cikať alebo kakať. Preto môže pomôcť, ak bábätko rozbalíte a podržíte nad umývadlom, aby sa mohli vycikať a vykakať. A potom skúsiť bábätko naspäť uspať. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci a je pomerne typické, že nad ránom sa počet precitaní významne zvyšuje, bábätko prespí kratšiu dobu. Bábätká v tomto veku ovplyvňujú totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Vezmite teda bábätko v noci k sebe do postele, aby ste mali bábätko pri sebe a mohli ho začať dojčiť hneď, ako sa precitá. Je možné, že bábätko tak zaspí omnoho rýchlejšie a prejavy, ktoré pozorujete, budete po čase pozorovať v menšej miere, pretože toto súvisí najmä s tým, že keď sa bábätko zobudí a začne sa hýbať, začne sa mu hýbať aj trávenie a bruško „pracuje“. Táto situácia vysoko pravdepodobne nesúvisí s problémom s bruškom alebo trávením a aj preto nemá zmysel dávať bábätku probiotiká, pretože tie vaše bábätko dostáva v každej kvapke materského mlieka, pričom v materskom mlieku sa nachádza podstatne viac probiotických baktérií v obrovskej rozmanitosti (viac ako 700 kmeňov). Ak by bábätko malo skutočne bolesti bruška, nedáva zmysel, že by ich malo len od štvrtej hodiny.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kručení v bříšku a střeva