Jaký je minimální čas kojení od cigarety

Renata    02.11.2020, 14:43

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za kamarádku, zajímá jí jestli je nějaký minimální čas když si zakouří, tak jak dlouho po té nemůže kojit? Třeba půl hodina je určitě málo se mi zdá. Děkuji za odpověď.

Milá Renato,

mnohé ženy sú schopné počas tehotenstva prestať fajčiť. Otázka, ktorú sa pýtate, naznačuje, že kamarátka teraz nefajčí a ak to tak je, odkazujeme jej: ak sa vám podarilo prestať fajčiť v tehotenstve, nezačínajte po pôrode znova fajčiť. Hľadajte motiváciu a pomoc, aby ste nezačali. 

 Ak sa to vašej kamarátke nepodarilo, a fajčí a momentálne nie je možné prestať fajčiť alebo znížiť počet cigariet, nech neuvažuje o skončení dojčenia - práve naopak, pomôže svojmu dieťatku a jeho zdraviu tým, že ho bude dojčiť. Cigarety nie je potrebné časovať podľa dojčenia, nech dojčí svoje dieťatko podľa jeho potreby. Dojčenie totiž dokáže eliminovať niektoré negatívne dôsledky fajčenia a dojčené deti, ktorých matky fajčia, sú štatisticky zdravšie ako nedojčené deti, ktorých matky fajčia. Takže nech pokračuje v dojčení. Dojčenie bude dieťaťu okrem mlieka poskytovať aj mnohé imunitné látky a protilátky, vďaka čomu bude podporovať jeho zdravie, obzvlášť čo sa týka horných dýchacích ciest, ktoré fajčenie zaťažuje. Materské mlieko vystiela nielen sliznice čreva, čím podporuje imunitu bábätka, ale aj sliznice horných dýchacích ciest, a to je v prípade, že matka dojčí a nevie prestať fajčiť dôležitá ochrana pre bábätko, ktorú umelé mlieko okrem mnohých iných vecí neposkytuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jaký je minimální čas kojení od cigarety