Alergia

Sona    03.12.2020, 09:09

Dobry den, je mozne ze plne dojcene dieta (5mes) moze mat alergicku reakciu na nejaku zlozku stravy (bielkovina kravskeho mlieka, lepok, atd) co skonzumuje matka? Matka alergiu nema. Dakujem

Milá Soňa,

alergická reakcia je typicky reakciou na stopové, zanedbateľné množstvá nejakej látky a v prípade, že by bábätko malo alergickú reakciu, nie je možné vylúčiť, že bude mať alergickú reakciu na niečo z toho, čo skonzumuje matka. Na druhej strane, ak matka počas prvých 5 mesiacoch konzumovala bežnú stravu, na ktorú bola zvyknutá a jej súčasťou bolo napríklad aj kravské mlieko alebo lepok, je veľmi nepravdepodobné, aby bábätko po 5 mesiacoch reagovalo alergicky na niečo z matkinej stravy.

Vo vašej situácii by bolo vhodné poznať viac detailov a preto vám odporúčame buď nám znova napísať na dojcenie@mamila.sk a popísať nám, čo presne riešite alebo sa skontaktovať s laktačnou poradkyňou osobne či telefonicky:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa mohli porozprávať o detailoch vašej situácie. Niekedy totiž ľudia uvažujú o alergii či „kolike“ alebo iných diagnózach v súvislosti so svojim bábätkom v situáciách, ktoré v skutočnosti súvisia s dojčením. Napríklad o alergii na bielkovinu kravského mlieka sa často nesprávne uvažuje vtedy, keď bábätko začína byť nespokojné pri dojčení, má prejavy „bolesti bruška“, začne grckať, čo prvé mesiace po pôrode nerobilo alebo robilo v menšej miere, pri dojčení vypľúva mlieko, kašle, prípadne prestáva priberať, v stolici sa nachádza hlien či stopy krvi. Pri všetkých týchto prejavoch by prvým opatrením malo byť skontrolovanie výdatnosti dojčenia, čo vás laktačná poradkyňa v osobnom kontakte dokáže naučiť, pretože pri drvivej väčšine týchto bábätiek zvýšenie príjmu materského mlieka pomôže zlepšiť všetky tieto príznaky.

Ak sa napríklad uvažuje o alergii na bielkovinu kravského mlieka, stačí, aby matka prestala na niekoľko dní úplne konzumovať kravské mlieko a výrobky z neho (alebo v prípade podozrenia na lepok, aby prestala konzumovať potraviny s obsahom lepku). Ak ide skutočne o alergiu na bielkovinu kravského mlieka (lepok), po tom, čo táto zložka vymizne z matkinej stravy, bábätko sa s ňou nemá ako stretnúť a logicky nemôže alergicky reagovať. Pri eliminačnej diéte by teda všetky jeho prejavy správania, ktoré by sa považovali za súvisiace s nejakou alergiou, jednoducho vymizli. Ak teda zvažujete, že vaše bábätko má takúto alergiu, môžete ako prvý krok prestať konzumovať kravské mlieko a výrobky z neho. Avšak vzhľadom na to, že vo svojej otázke neuvádzate bližšie vysvetlenie k tomu, prečo takto uvažujete, odporúčame vám skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne, aby ste mohli vylúčiť všetky možné dôvody.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok