Bolest prsu

Veronika    05.12.2020, 21:46

Dobrý den, žádám o radu ohledně bolesti pravého prsu. Mám téměř 4 týdenního chlapečka. Plně ho kojím. Již od porodnice jsem začala kojit střídavě, pokaždé jen z jednoho prsu. Zatím nebyl žádný problém a přibývá hezky, spíš více než dost. Přes den si říká často, většinou každé dvě, max tři hodiny. Včera večer mi usnul na dlouhou dobu, cca 5,5 hodiny. Takže jsem ho o půlnoci nakojila, jak jsem byla zvyklá z jednoho (levého) prsu. Jenže potom usnul na další téměř čtyři hodiny a při kojení z pravého prsu, které bylo "na řadě" mě zaskočila řezavá bolest. Bolest se v průběhu následujícího dne stupňovala. Nebolelo mě to jen při kojení, ale stále a hlavně na dotek v pravo kousek pod dvorcem. Zdálo se mi, že je tam nějaká zatrvdlina, tak jsem zkoušela masírovat. Zdá se mi, že to trochu pomohlo. Odpoledne se přidala teplota a pocit slabosti. Začala jsem si prso chladit, přikládat tvaroh. Při kojení je u přisátí opravdu nepříjemná bolest, která se ale během kojení uvolní a bolí méně nebo vůbec. V tomto pravém prsu se mi tvoří asi více mléka, neboť na pohled je prso o mnoho větší a nárůstem mi i popraskala kůže. Celkově ale mám mléka zřejmě dost (moc?), protože začátky kojení má vždy malý co dělat, aby stíhal polykat. Jak bych měla upravit kojení, abych zabránila zhoršení situace a následně předcházela opakování? Mám momentálně nabízet bolestivé prso u každého kojení a kojit z obou, aby se co nejvíce vyprazdňovalo? Mám si pomoci odstříkáváním? (To mi zatím teda vůbec nešlo) Jsou nějaká další opatření, která bych měla dodržovat, aby se situace ustálila? Ještě bych se chtěla zeptat ohledně kojení, ale trochu z jiného soudku. Malý u kojení tak nějak neví, kdy má přestat. Alespoň se tak domnívám. Odpojuji ho po cca 15ti minutách. Sám se pustí jen opravdu málo kdy, nebo u prsu usne. Když jsem zkoušela nechávat to na něm, trvalo kojení třeba půl hodinu a déle a potom měl křeče a bolení bříška. Je správné ho takto odpojovat, nebo bych ho měla nechávat, aby si uměl říct, kdy mu to stačí? Děkuji moc za odpovědi. Veronika

Milá Veroniko,

v tejto situácii vám odporúčame osobnú konzultáciu s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste vedeli, ako ďalej postupovať, pretože problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu. Z vášho popisu sa zdá, že ide o situáciu zablokovaného mliekovodu, ak je to tak, je možné liečebný proces urýchliť týmito krokmi:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky, vibrujúcim mobilom (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený. V tomto smere situácii nepomáha ani tvarohový obklad, ktorý podobne ako studené obklady môže priniesť subjektívny pocit úľavy, ale liečbu tohto stavu neurýchľuje, práve naopak a navyše tvaroh je mimoriadne nepraktické používať.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

Zablokovaný mliekovod sa väčšinou aj bez akejkoľvek liečby začne v priebehu pár hodín zlepšovať sám od seba. Do 48 hodín najneskôr by sa mala začať vaša situácia zlepšovať. Ak by sa tak nestalo, obráťte sa na svojho gynekológa.

Konzultáciu s laktačnou poradkyňou vám odporúčame aj preto, že je dôležité odstrániť primárnu príčinu vzniku tejto situácie a zabrániť preventívne opakovaniu tejto situácie do budúcnosti. Zablokovanie mliekovodu najčastejšie súvisí s tým, že z určitej časti prsníka sa neodoberá mlieko rovnomerne. Toto je možné zlepšiť, ak sa zlepší prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí bude bábätko schopné regulovať tok mlieka, teda zvládať situáciu, o ktorej píšete v súvislosti so začiatkom dojčenia, kedy bábätko nevládze prehĺtať. Pri správnom prisatí bábätko dokáže regulovať aj prípadný rýchly tok mlieka. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto pozorovanie by súčasne malo byť odpoveďou na otázku, ktorú sa pýtate ohľadom toho, ako dlho bábätko ostane na prsníku a ako mu pomôcť so spánkom.

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pri striedaní prsníkov sa riaďte pitím bábätka, ktoré vás naučí laktačná poradkyňa rozpoznať. Ak uvidíte, že bábätko prestávať na prsníku piť, môžete mu pomáhať získavať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď bábätko prestáva piť už aj napriek stláčaniu, vtedy mu môžete ponúknuť druhý prsník. Stláčaním prsníka zároveň „odstriekavate“ mlieko priamo do ústočiek bábätka, nemusíte tak riešiť otázku toho, či je potrebné si odsávať alebo odstriekavať mlieko.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ďalším preventívnym krokom je nepoužívať cumlík, fľašu, či iné pomôcky, ktoré zhoršujú prisatie bábätka a znižujú tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok