Stipanie, tahanie a kopanie pocas dojcenia na spanok

Lucia    22.12.2020, 11:07

Mila Mamila, mam 7,5 mesacneho syna. Chcem sa poradit ohladne toho, ze posledne dni sa zacal spravat pocas dojcenia na spanok dost agresivne. Dolezite je pred tym povedat, ze sme si presli lahsim strajkom v dojceni, bola som v kontatke aj s LP, stav sa upravil, pocas dna sa dojci dobre, uz aj v roznych polohach, sam dostvornozkuje do vystrihu ked sa hrame na podlozke a vidim ze pije pekne. Bylinky na tvorbu beriem pre istotu stale, aj prikrmy mame uz dlhsie, spavat chodi pravidelne a dbam na to, aby sa nepretahovala jeho standardna dlzka, kolko vydrzi hore. Ale teraz, ked sa dojci na spanok v posteli, zacal ma tahat za pokozku na hrudniku, az tak ze mam cervene zarezy, ked ma dlhsie nechty. Taha ma za bradu, kope pocas dojcenia nohami do mojho podbruska, celkovo je strasne zivy a stipe ma rovnako na hrudniku alebo na ruky, proste kam siahne. Deje sa to vzdy len vtedy, ked sa dojci na spanok. Potom sa zacne odtrhat, stavia sa na nohy, stvornozkuje po posteli, masivne si pocas toho celeho sucha oci, potom sa zasa prisaje, stipe, taha ma, stale sucha tie oci a takto to trva aj 30 minut, kym na prsniku nezaspi. Zacinam byt z toho nervozna, pretoze ma tieto jeho prejavy naozaj fyzicky bolia. Snazim sa zatat zuby, ale uz to trva niekolko dni. Nikdy, samozrejme, nebol uplne pokojny pocas dojcenia, celkovo je velmi zive dieta, ktore nevie zostat v pokoji, ale taketo prejavy nemaval ani pocas dojceni na spanky. Comu to mozem pripisat? Nemyslim, ze je to sposobene pomalsim tokom, kedze dojcenie ako take je uz v poriadku. Skor mi to pripada, akoby chcel zaspat, bez prsnika to nevie, ale aj ten prsnik mu velmi nepomaha a akoby potreboval pred tym dat von nahromadenu energiu nejakou agresoiu. Pri tom sa hybe pocas dna neustale. Teraz mu idu aj druhe dva horne zuby, tak neviem ci je to aj kvoli tomu? Ked mu prerezavali pred dvoma mesiacmi spodne dva, tak toto nerobil. Tak sa trochu obavam, co tieto prejavy agresie znamenaju. Inak zaspava mimo postele v nosici- ale musi sa pri tom dojcit a mat v ustach prsnik,aj ked uz zaspi- a najnovsie zacal aj v sportovom kociku- hlboky odmietal od narodenia. Tam zaspava bez suchania oci a tahania, podobne ako v nosici, ale tak tam nie je na to ani priestor. Dakujem Vam velmi za Vas nazor.

Milá Lucia,

situáciu, ktorú popisujete, nie je jednoduché vyhodnotiť prostredníctvom internetu. V tomto veku je v oblasti spánku bábätiek pre bábätká, ale aj pre ich opatrovateľov, náročné postupné vypúšťanie niektorých spánkov počas dňa a môžu byť obdobia, v ktorých sa bábätko prispôsobuje týmto zmenám a večer môže byť už veľmi predráždené a unavené. Prostredníctvom internetu nie je možné vyhodnotiť, či táto situácia nejakým spôsobom súvisí so štrajkom, ktorý ste riešili v predošlom období. Preto vám v tejto situácii odporúčame spojiť sa znova s laktačnou poradkyňou, ktorá vašu situáciu pozná a môžete sa spoločne poradiť, či je v tejto situácii potrebné zlepšiť dojčenie alebo riešenie situácie spočíva v iných krokoch. Niekedy takéto dlhé zaspávanie súvisí aj s tým, že je dieťa ukladané na spánok v čase, keď ešte nie je úplne unavené, a tým pádom prechod k skutočne tvrdému spánku trvá dlhšie. Niekedy sa dá uspávanie urýchliť možno tým, že by ste dieťatko uspali dojčením a zároveň nosením v nosiči a potom po uspatí by ste ho položili na spánok do postele (toto predpokladá, že zaspí tak tvrdo, že ho budete môcť položiť, ale vyskúšajte to). Ak ste našli spôsoby, pri ktorých je možné dieťatko uspať bez nervozity a hnevu, používajte ho. Medzičasom sa spojte s laktačnou poradkyňou, aby ste urobili všetky ostatné potrebné kroky pre vyhodnotenie toho, čo presne sa deje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stipanie, tahanie a kopanie pocas dojcenia na spanok