Málo mlieka cez deň, viac/ veľa v noci+ nechce prsnik ale malicek

Martina Martoníková    07.08.2011, 23:10

Dobrý deň , dcéra má 15 dní. Náš problém zacal asi pred 5timi dňami v tom že pocas dňa mám pocit ako by sa mi len minimálne naplnali prsníky a v noci sa niekedy az budim na bolesť a prelievanie. Tak ze to vyzerá asi tak ze v noci má malá mliecka dost a ani nevie vsetko vypit a zaspava nasýtená, spánok trvá aj 3-4 hodiny, rano sa napapa do syta tiez ale pocas dna mam pocit ako by sa mi mliecko vobec nedotvaralo. Pri tom beriem vitaminy cajik na tvorbu mliecka a tiez stale zaprázenú polievku- uz mi ide hore krkom, ale napriek vsetkemu poobede sme na tom tak ze mala sa prisaje, prilozim ju na jeden potom na druhy prsnik ale napapana nie je, ked ju chcem prilozit k prsniku opät odtiska sa ale ked jej dam malicek na upokojenie aby neplakala tak po nom chnapne a tak sa dokrmujeme cez malicek. zároven ale ked si stisnem bradavku tak mliecko tam este je. Tak neviem ci je mala lenivá na satie alebo je tam uz mliecka malo. Zároven sa chcem spytat ci sa nemoze stat ze dieta si pyta cumlik aby sa len tak ucmulalo a nic mu od tial netiekolo ked je najedene. Cumlik ale nema od kial poznat pretoze sme ho nikdy nepouzili a chcem sa mu vyhnut ale ako vidim ze si spokojne cmula moj malicek a prsnik odmieta napadla mi aj tato moznost.

Milá Martinka,

vzhľadom na to, že má dcérka 15 dní, odporúčame vám osobné stretnutie s poradkyňou, ktorá bude môcť pozorovať dojčenie, a pomôcť vám podľa toho, čo pri pozorovaní zistí, čo cez internet nie je možné. Poradkyňu pri dojčení si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Preplnenie prsníkov v noci môžu spôsobovať príliš dlhé pauzy medzi nočnými dojčeniami. Ak bábätko vo veku do troch týždňov spí 4 hodiny, a to každú alebo takmer každú noc, môže to - ak sú prítomné aj ďalšie faktory - poukazovať na nedostatočný príjem materského mlieka. Zároveň sa také bábätko, ktoré neprijíma dostatok mlieka, môže uspokojiť satím niečoho (prsta matky, vlastnej pästičky, cumlíka) a i napriek tomu, že sa dostatočne nenapilo, ho môže to uspokojovať. Takáto situácia nie je dôvodom/či "žiadosťou bábätka" o zavedenie cumlíka. Toto v kombinácii s takým dojčením, aké popisujete cez deň, je dôvodom na nápravu dojčenia tak, aby dcérka začala získavať viac mlieka.

Ako to môžete urobiť?

1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Správanie bábätka, ktoré popisujete, môže súvisieť so zníženou tvorbou mlieka, čo by ale mala posúdiť poradkyňa pri dojčení priamo pozorovaním dojčenia, cez internet toto nie je dosť dobre možné. Ak by to bolo tak, tak by bolo dôležité zvýšiť tvorbu mlieka. V takom prípade začnite užívať senovku grécku a benedikt lekársky plus iné podporné prostriedky tak, ako je to v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Polievky so zápražkou ani vitamíny vám učinne nepomôžu. Ak vám tieto polievky už nechutia, nejedzte ich. Na tvorbu mlieka majú vplyv iné faktory, v prvom rade správne prisatie, poloha, stláčanie prsníka a podobne tak, ako je to popísané v uvedenom návode.

3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

4) Ak skúšame, či mlieko v prsníku je, nedozvieme sa veľa o tom, ako bábätko pije. V prsníku mlieko môže byť, ale bábätko ho nemusí piť pre nesprávne prisatie. Aj preto je základom riešenia toho, čo popisujete čo najlepšie prisatie.

5) Bábätká nie sú pri satí "lenivé", bábätká reagujú na tok mlieka. Ak je pomalý, tak nie sú spokojné, odťahujú sa a plačú alebo naopak zaspávajú na prsníku a uspokoja sa satím niečo iného.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Málo mlieka cez deň, viac/ veľa v noci+ nechce prsnik ale malicek