Dojčenie a ďalšie tehotenstvo

Michaela    21.01.2021, 14:19

Dobrý deň, Mam 2,5 ročnú dcéru a stále ju kojím. Samozrejme ze to není už také kojenie ako pred tým... Prsník si pýta pred obednym spánkom, 1x v noci a občas aj počas dňa. Momentálne sa snažíme o ďalšie bábätko a však neúspešne. Je možné že kojenie vplýva na to ze sa nedarí otehotniet? Dakujem za odpoveď

Milá Michaela,

nie, príčinou toho, že ste doteraz neotehotneli nie je dojčenie, ani keby bolo častejšie. Z hormonálneho hľadiska by totiž z hľadiska dojčenia vašu plodnosť mohli potláčať iba zvýšené hladiny prolaktínu. A  hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. Materské mlieko sa teda v tomto veku už netvorí na rovnakom princípe, aký platí pre tvorbu mlieka tesne po pôrode. V tomto veku po pôrode je pre tvorbu mlieka kľúčové to, koľko mlieka sa z prsníka odoberá a toto už neovplyvňuje prolaktín. A jednoznačným dôkazom pre toto tvrdenie je aj to, že píšete, že už máte menštruáciu. Váš menštruačný cyklu sa obnovil práve preto, že z hľadiska dojčenia sa už hormonálne nedeje nič, čo by zabraňovalo ovulácii.

Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste mali otehotnieť čoskoro. Ak sa už nejakú dobu snažíte otehotnieť a skutočne používate plodné dni, alebo ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je obmedzovať dojčenie alebo odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoj menštruačný cyklus na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a ďalšie tehotenstvo