Da sa naucit 3mesacne dieta spravnemu prisatiu

Ivana    21.01.2021, 19:08

Dobry den, moj 3 mesacny syncek je kojeny a sem tam prikrmovany UM (ale velmi malo). Asi po mesiaci kojenia som si vsimla, ze sa na prsniku zlosti, odtahuje,... Tu som sa docitala, ze to bude slabym tokom MM. Tak som si zacala mlieko odsavat, aby som ho uplne nestratila. A davala mu aj flasu. No uz teraz s urcitostou viem aj to, ze sa nespravne prisava. Otvori malicko ustocka a do nich vcucne len bradavku. Viete mi poradit, ako naucit taketo babo spravnemu prisatiu a da sa vobec 3 mesacne dieta naucit spravnemu prisatiu? Dakujem

Milá Ivana,

aj pri väčšom bábätku je možné urobiť veľa pre to, aby sa prisávalo na prsník tak, že bude získavať viac mlieka. V tejto situácii je kľúčové stretnúť sa osobne s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli urobiť kroky, ktoré pomôžu situáciu zlepšiť:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tieto kroky vám súčasne pomôžu prestať s odsávaním, pretože vďaka úprave polohy a prisatia bábätka a následne vďaka stláčaniu prsníka pomôžete bábätku získať všetko dostupné mlieko. Bábätko, ktoré bude správne prisaté, získa z prsníka omnoho viac mlieka než odsávačka. Preto pri zlepšení prisatia bábätka nebude potrebné odsávať. Stačí vytvárať príležitosti, aby sa bábätko dojčilo s väčším pokojom, ktoré zahŕňajú:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Všetky tieto kroky je kľúčové prejsť osobne s laktačnou poradkyňou, vzhľadom na to, čo píšete, aby ste mohli dostať na mieru šité odporúčania podľa toho, ako vyzerá dojčenie bábätka teraz a ako sa bude situácia vyvíjať ďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Da sa naucit 3mesacne dieta spravnemu prisatiu