Dojcenie dvoch deti

jana    28.01.2021, 11:34

Mam technicku otazku. ako to je ked zena dojci starsie dieta a zaroven novorodenca. Novorodenec predsa potrebuje ine zlozenie. Mlieko sa prisposobi mladsiemu? V tom pripade uz to starsie nema dostatocne ziviny v mlieku. Podla vas staci dojcenie ako zaklad stravy aj detom okolo 1 roka ale to uz moze byt mladsi surodenec na svete. V takom pripade alebo pije rocne dieta redsie mlieko alebo naopak novorodenec mlieko pre starsie deti. Pritom umele mlieka su oznacene podla veku takze zlozenie by malo byt prisposobene na vek dietata.

Milá Jana,

dojčenie staršieho dieťatka "nekazí" mlieko novorodencovi. Nie je dôvod, aby ste z tohto dôvodu uvažovali o tom, že by ste nedojčili vaše jednoročné dieťatko. Len pre zaujímavosť, materské mlieko sa mení aj vzhľadom na to, koľké dieťa v poradí sa narodí. Inými slovami, materské mlieko je iné pre prvé dieťa ako pre druhé dieťa, a pri treťom dieťati je opäť iné. Líši sa na základe toho, či je bábätko dievčatko alebo chlapček. Toto je na materskom mlieku jedinečné a je to jeho vynikajúca vlastnosť.

Ale túto jeho variabilitu a špecifickú prispôsobivosť treba vidieť ako zázračné pozitívum, a nie tak, ako sa typicky dezinterpretuje - často sa to nesprávne obráti na to, že vlastne materské mlieko tým pádom nie je vhodné pre deti odlišného veku. Alebo vzniknú obavy, aká je vlastne kvalita mlieka pri dojčení dvoch detí rôzneho veku. Netreba mať žiadne obavy. Materské mlieko pri tandemovom dojčení reaguje na dynamiku tandemového dojčenia - a teda je špecifické (a to znamená jedinečné a vhodné) pre túto konkrétnu situáciu: dve deti rozličného veku. 

Čo sa týka imunitných látok a faktorov: v prvom rade, protilátky proti niektorým konkrétnym chorobám, ktorým sú deti vystavené, sú len malá časť všetkých látok v materskom mlieku, ktoré dojčeným deťom pomáhajú s imunitným systémom. Z imunitného hľadiska sa v materskom mlieku nachádzajú biele krvinky, makrofágy, oligosacharidy, laktoferín, rozličné zložky neproteínového dusíka a stovky ďalších jedinečných imunitných látok a faktorov. Okrem toho: z hľadiska protilátok: dojčený novorodenec a dojčené batoľa sa nachádzajú spolu v jednej domácnosti a jednom prostredí, takže spolu prichádzajú do styku s rovnakými baktériami či vírusmi, a teda materské mlieko obsahuje protilátky voči týmto baktériám a vírusom a toto je dôležité pre obe deti. 

Pre staršie dieťa, vo vašom prípade jednoročné dieťa, je dojčenie dôležité z mnohých hľadísk - okrem toho, že znižuje stres z narodenia súrodenca, tak zároveň mu poskytuje stovky jedinečných látok, ktoré sa nikde v strave nenachádzajú. Dojčenie a prijímanie materského mlieka má preň veľký význam z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.

Mimochodom je pozoruhodné, že dezinterpretácia prispôsobivosti materského mlieka vedie ľudí k úvahám, či je vhodné alebo potrebné pre určitú situáciu či určité dieťa, ale umelé mlieko, ktoré nielenže sa ničomu každodenne neprispôsobuje, pochádza od úplne iného živočíšneho druhu a chýbajú mu stovky látok, takýmto pochybnostiam vystavené nie je. Nehovoriac o tom, že nikto ani len neuvažuje o veku teliatok, v čase, keď tá-ktorá krava bola dojená, aby sa z jej mlieka vyrobilo umelé mlieko. Rozdeľovanie umelého mlieka na rôzne čísla je len marketingový ťah. Deti po 6 mesiaci totiž podľa WHO nemajú dostávať umelé mlieko ani v prípade, že by neboli dojčené. Žiadne „dvojky“ či „trojky“ umelého mlieka by nemali existovať a nemali by sa predávať. Súčasné zloženie „pokračovacích“ umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. 

Materské mlieko v každej situácii stabilne obsahuje cukry, tuky, bielkoviny, minerály, vitamíny, imunitné látky a faktory, živé bunky, a tisícky ďalších látok, a to bez ohľadu na vek. Jeho pozoruhodná variabilita je "čerešnička na torte", ktorú by sme mali oslavovať, ale o ktorej nemá zmysel uvažovať z hľadiska praktického tandemového dojčenia. Vaše novorodené bábätko dostane v situácii tandemového dojčenia všetko, čo potrebuje (ak bude prijímať dostatočné množstvá materského mlieka); a vaše jednoročné dieťatko dostane tisícky látok, ktoré by nijakou inou cestou nemalo šancu získať. Presné zloženie materského mlieka môže byť zaujímavá akademická otázka, ale prakticky nemá žiadne implikácie, nehovoriac o tom, že materské mlieko sa mení z hodiny na hodinu, a teda vám nikto nepovie, čo presne bude v ktorom okamihu obsahovať - ale môžete si byť istá, že to bude pre daný okamih to správne zloženie.

Množstvo informácií na túto tému nájdete aj v tejto našej predchádzajúcej odpovedi v poradni dojčenia: https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2270 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie dvoch deti