Kožné problémy dojciacej matky

Ľubica    01.02.2021, 09:49

Dobry den, dojcim syna uz viac ako dva roky. Zatial sa mi stale nedostavila menstruacia. Pred tromi mesiacmi som mala asi tri dni velmi slabe krvacanie, dva tyzdne pred nim sa mi velmi vyhadzala tvar, male pupaciky, zacevenane, svrbiace. Mam ich uz po celej tvari, kozna mi najskor diagnostikovala seboreu potom perioralnu dermatitidu, masticky nezaberaju,jem probiotika, nejem mliecne vyroky, cukor, bielu muku, citrusy. stav sa mi stale nezlepsuje. Menstruacia odvtedy uz nikdy neprisla. Je to normalny jav, ze po 25mesiacoch od porodu este menstruaciu nemam, pokial dojcim? Kontolovali mi uz helikobaktera, cukrovku, vsetko v poriadku. Moze byt moj vysyp sposobeny nejakou zmenou hormonov? Dakujem

Milá Ľubica,

dojčenie alebo absencia menštruácie nespôbujú seboreu či dermatitídu. Túto situáciu je potrebné riešiť oddelene, aby ste získali potrebnú účinnú liečbu svojich kožných problémov. Počas dojčenia môžete absolvovať potrebné vyšetrenia a liečbu.

Čo sa týka návratu menštruačného cyklu, dojčiace matky dostávajú menštruáciu priemerne okolo 14 - 17 mesiacov po pôrode, ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. Pomerne málo žien dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je možné, aby ste takto skoro menštruáciu dostali, rovnako ako môže byť úplne normálne, ak sa matke nevráti menštruácia aj neskôr, napr. až po 2. roku života dieťaťa. Takže samotný fakt, že 25 mesiacov po pôrode nemáte menštruáciu neznamená nič, čo by bolo potrebné riešiť. Ak vás táto situácia trápi napríklad preto, že by ste chceli znova otehotnieť, potom je dôležité vedieť, že ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by sa už plodnosť mala obnoviť čoskoro. Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je obmedzovať dojčenie alebo odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoj menštruačný cyklus na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kožné problémy dojciacej matky