Abscesy v prsu

Markéta    10.02.2021, 11:57

Dobrý den, můj příběh je složitější, začal 14 dní po porodu. Jsem již po dvou operacích s abscesy v levém prsu a brala jsem již troje antibiotika. Malé je 10 týdnů a je plně kojená z obou prsů, má skoro 6 kg (porodní váha 4 kg). Nyní jsem po druhé operaci (bez drénu), dvě abscesová ložiska by měla být vyčištěná, ale díra po nich se mi plní mlékem. Mléko mi i intenzivně 4 dny z rány teklo. Paní doktorka mi mléko z místa po abscesech odsála jehlou a říkala, že to ještě neviděla. Jsem z toho psychicky i fyzicky vyčerpaná, protože 2 měsíce neřeším nic jiného... péče o drén po 1. operaci, bolesti, kontroly, převazy, řešit hlídání, věčně nějaká díra v prsu, netahat nic těžkého atd. Jeden absces mi dokonce praskl a vytekl přes píštěl ven. Problém by prý vyřešila zástava laktace, ale doktoři mě zatím podporují v kojení a já se toho ani vzdát nechci. Malá se na prso těší, v době hlídání moje mléko z lahvičky moc nechce pít. Nebyl problém s kojením ani po operacích, vždy pila s chutí. Ale bojím se, že se díra bude stále plnit mlékem a místo se nebude hojit a budu muset chodit na opakované odsátí mléka jehlou. Potřebuji být fit pro malou. Prsa se mi dost nalévají, ale malá stále pije dlouho (až hodinu). Dá se případně ukončit laktace jen v nemocném prsu, aby se mohl zhojit a kojit jen z jednoho prsu? Děkuji za jakoukoli radu Markéta

Milá Markéto,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali na mieru šité odporúčania a mohli doriešiť ďalšie konkrétne detaily, pretože vo vašej otázke je niekoľko nejasností, napríklad, ak hovoríte, že lekárka musela odsať ihlou mlieko, v takom prípade táto situácia znie skôr ako galaktokéla a nie absces. Absces je vačok naplnený hnisom, nie mliekom. Ak je výsledkom aspirácie mlieko, nejde o absces, ale galaktokéla a v takom prípade nemá zmysel mlieko z tohto miesta odoberať, pretože sa pomerne rýchlo oblasť znova naplní ďalším mliekom. Galaktokélu teda nemá zmysel vyprázdňovať, časom prestane rásť a potom sa postupne zmierni aj tlak, ktorý vytvára na okolité tkanivo prsníka.

Ak by však skutočne išlo o absces, prejdite tieto okolnosti konkrétne s profesionálnou laktačnou poradkyňou, vo všeobecnosti je dôležité:

1. Neriešiť absces chirurgicky, rezom (incíziou) prsníka, pretože to môže predstavovať problém pre budúcu tvorbu mlieka (v zmysle zníženej tvorby mlieka).

2. Riešenie abscesu je v drenáži (buď injekčnou striekačkou, ak má absces malý rozmer alebo katétrom) po tom, čo je absces zmapovaný ultrazvukom. K tomuto máme vypracovaný detailný postup, ktorý vieme vám a vášmu lekárovi poskytnúť.

3. Je pravda, že abscesy na prsníku, ak sa neriešia, tak majú tendenciu "vycestovať" smerom k povrchu a potom prasknúť - toto je jeden zo spôsobov, ako sa telo snaží poradiť si s abscesom.

4. Pri abscese sú antibiotiká skutočne potrebné na celkové vyriešenie situácie.

5. Je možné dojčenie aj len z jedného prsníka, ale má zmysel urobiť všetky kroky pre to, aby sa dalo dojčiť z oboch prsníkov.

Dôležitou súčasťou riešenia tejto situácie je odstránenie primárnej príčiny, pre ktorú sa táto situácia deje. A najčastejšou príčinou vzniku abscesu je nerovnomerné vyprázdňovanie prsníka pri dojčení, ktoré je spôsobované nesprávnym prisatím bábätka. Preto vám odporúčame s laktačnou poradkyňou prejsť aj tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. V prípade vašej neprítomnosti je dôležité bábätko nekŕmiť fľašou, aby sa nezhoršovalo jeho prisatie k prsníku, ale použiť na jeho nakŕmenie pohárik:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

3) Vyhodnoťte spoločne s laktačnou poradkyňou, či v tejto situácii nemá zmysel zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Abscesy v prsu