Nechce jedlo, len mlieko

Ivana    19.02.2021, 15:57

Dobrý deň, moja dcérka má 16mes a pred týždňom prekonala 6.chorobu, odvtedy ako malá horúčky nechde nič jesť, len cuckat mlieko..nebola veľký jedák ani predtým, lenže teraz chce mlieko skoro vkuse cez deň ak v noci..ako jej mám vrátiť chuť k jedlu, prosím?! Ďakujem s pozdravom

Milá Ivana,

materské mlieko je aj po skončení výlučného dojčenia ešte mnoho mesiacov hlavnou súčasťou výživy dieťaťa a ešte v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa. Preto, ak sa dieťa prechodne chce znova len dojčiť a odmieta jedlo, nie je potrebné sa obávať. Táto situácia sa často stáva, ak je bábätko choré. Choré deti často chcú byť len dojčené. Dojčenie im totiž pomáha prekonať bolesť, dodáva im imunitné látky a rôzne iné imunitné faktory a pomáha im, aby sa ľahšie a rýchlejšie uzdravili. A mnohé deti sa po tom, čo už sa javia byť zdravé, ešte vyhýbajú potravinám, z prirodzeného dôvodu, že sa najskôr potrebujú zotaviť, aby mali možnosť zoznamovať sa s novými potenciálnymi alergénmi z jedla.

Nechajte na dcérke, kedy sa vráti k jedlu, jedávajte pri nej, nechajte ju v prípade záujmu vziať si jedlo z vášho taniera. Pokiaľ je dcérka naďalej dostatočne výdatne dojčená, nebude jej nič chýbať a k jedeniu sa čoskoro vráti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechce jedlo, len mlieko