Seboroická dermatitída dojčaťa a stravovanie matky

Adriana    22.02.2021, 13:11

Dobrý deň, synovi (7 týždňov) bola dermatologičkou diagnostikovaná seboroická dermatitída. Nakoľko je výlučne dojčený, bez prikrmovania, pekne priberá, bez problémov, bolo mi odporučené vyhnúť sa v strave alergénom a dráždivým jedlám - tzn. mala by som vylúčiť kyslé potraviny, mlieko, mliečne výrobky, sóju, vajcia, orechy, čokoládu, kakao, sladkosti, paradajky, papriku, pšeničné výrobky a mnohé iné. Takýmto spôsobom je moja strava veľmi obmedzená, stále dokola stereotypne tie isté potraviny (maximálne nejaká šunka, kuracie mäso, zemiaky, ryža, uhorka), lebo vlastne nič nemôžem, už som z toho unavená, mlieko sa mi začína menej tvoriť a zvažujem prechod na UM. Prosím poraďte, ako ďalej, kožný nález sa mu zlepšil, ale bojím sa, že keď začnem jesť znova "bežnú stravu" sa mu to zase zhorší. Nechcem takto skoro syna odstaviť od MM. Ďakujem.

Milá Adriana,

seboroická dermatitída nemá súvis so stravou, pretože jej príčina je odlišná. Dojčenie a strava matky počas dojčenia sa príliš často označujú za vinníka množstva ochorení, hoci je opak pravdou. Ale presne ako píšete: Oklieštená strava matku nabáda k tomu, aby radšej prestala dojčiť. A pritom prechod na umelé mlieko znamená, že dieťa nebude dojčené a nebude získavať množstvo jedinečných látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú všetky aspekty jeho súčasného a budúceho zdravia. Materské mlieko sa tvorí z krvi, takže napríklad samotný fakt, že konzumujete „kyslé“ potraviny, nespôsobuje, že materské mlieko bude kyslé. Okrem odporúčania vynechať množstvo potravín vám lekárka určite odporučila aj iné prostriedky, ktoré aplikujete na pokožku synčeka. Zlepšenie kožného nálezu je oveľa pravdepodobnejšie dôsledok tejto liečby, ako toho, že ste vynechali celý ten zoznam potravín, ktorý ste spomínali. Začnite sa opäť stravovať normálne, pokračujte v dojčení a používajte na liečbu synčekovej pokožky liečbu, ktorú ste dostali.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Seboroická dermatitída dojčaťa a stravovanie matky