Malý přírůstek váhy

Marie    19.03.2021, 17:18

Dobrý den, syn plně kojený (Do necelých tří týdnů měl teda1x denně UM.). Při odchodu z porodnice 3220g, 49cm Ve dvou týdnech 3550g, 52,5cm V šesti týdnech 4150g, 57cm V deseti týdnech (2 měsíce) 4360g, délku nevím. = Pouze 200g za 4 týdny! Dle MUDr. přibral teď málo. Kontrola za 3 týdny a měla bych začít případně s UM,pokud syn nenabere víc. Mléka bych řekla, že mám dost. Prsa se mi nalévají, nebo mi večer samo uniká. Kojím co 2-3 hodiny, večer asi 3x za noc. (po prvním spaní spí 5hodin). Půjčila jsem si váhu a zjistila, že vypije pouze 30 - 65ml MM. (po kojení mám pořád mléka dost) Syn je ale moc hodný. Nepláče. Vydrží i 45 min. pod hrazdou, směje se, "vykládá". Tak nevím jestli mu to kojení stačí, případně co mám dělat jinak. Prosím o radu.

Milá Marie,

priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Tento prírastok môže byť pre bábätko, ktoré priberá na spodných percentiloch normálny hmotnostný prírastok. Ale hlavne: ak by aj bábätko skutočne nezískavalo dostatok mlieka z prsníka, riešením nie je hneď dokrmovanie umelým mliekom, príjem mlieka z prsníka je možné zvýšiť. Preto by nemalo byť prvým riešením dokrmovanie umelou výživou. Dokrmovanie umelou výživou nezlepší dojčenie, neodstráni príčinu, prečo bábätko nezískava dostatok mlieka a pri použití fľašky často ešte viac zhorší dojčenie. Odporúčanie, ktoré ste dostali, rieši teda len jeden aspekt (ktorý je navyše sporný, pretože z jedného údaja o hmotnosti nie je možné posúdiť, ako vyzerá príjem mlieka zo strany bábätka). A navyše riešenie by malo pomáhať dojčeniu.

V tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Existuje totiž spôsob, ako vyhodnotiť, čo sa deje práve teraz z hľadiska príjmu mlieka zo strany bábätka - spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je možné na základe pozorovania dojčenia vyhodnotiť, či bábätko získava dostatok mlieka. A ak by sa ukazovalo, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, potom je potrebné spoločne s poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Vyhodnotenie výdatnosti dojčenia sledovaním pauzy v brade má omnoho väčšiu výpovednú hodnotu ako napríklad váženie bábätka pred a po dojčení, či sledovanie iných ukazovateľov (či je spokojné, prespí určitý čas, prípadne, či matka pociťuje nalievanie prsníkov alebo pozoruje vytekanie mlieka medzi dojčeniami).

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie – čo z vašej situácie zatiaľ nevyplýva, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Toto platí zvlášť v prípade „dobrých“ bábätiek, ktoré sa nemusia „prihlásiť“ na dojčenie dostatočne často. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Tento krok pomôže realizovať to, čo sa často hovorí „dojčite častejšie“, pretože intenzívny fyzický kontakt pomôže bábätku, aby vám mohlo signalizovať svoju potrebu dojčenia tak často, ako ho potrebuje. Bábätká sa potrebujú dojčiť nielen kvôli hladu, je dôležité im umožniť  tráviť veľa času na prsníku aj satím bez pitia, pospávaním. Toto samo o sebe zvyšuje tvorbu mlieka. V noci spite spoločne s bábätkom, pretože dlhé pauzy medzi dojčeniami niekedy spôsobuje absencia kontaktu bábätka s matkou.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Prečítajte si aj tieto tipy, ako udržať dostatočnú tvorbu mlieka z dlhodobého hľadiska:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malý přírůstek váhy