Spaľovač a kojenie

Nikola    23.03.2021, 12:30

Dobrý deň , mám 4 mesačného syna ktorého kojim. Rada by som už konečne chcela schudnúť váha sa mi zastavila aj napriek tomu že cvičím. Chcela by som začať používať spaľovač (elemfit-burn IT) pozerala som zloženie vraj je prírodné. Ovplyvní to kvalitu alebo tvorbu mlieka a môže to nejako uškodiť malému (alergia)? Ďalšia vec je že mám poškodenú bradavku a aj napriek masťam sa mi za 3 týždne stav nezlepšil je ako keby natrhnuta aj napriek tomu že môj syn ešte nemá zúbky, zrejme ju poškodil naťahovaním. Aký krém mi odporučíte lebo kojim aj cez bolesť no je to už neznesiteľné .

Milá Nikola,

z hľadiska dojčenia nie je problém používať spaľovače, toto neovplyvní tvorbu mlieka, ani jeho zloženie. Pri bolestivom dojčení je dôležité začať bradavky účinne liečiť, ale okrem toho je ešte dôležitejšie odstrániť príčinu, pre ktorú došlo k poškodeniu bradaviek. Odporúčame vám stretnúť sa s laktačnou poradkyňou, pretože kľúčom k vyriešeniu tejto situácie je úprava polohy a prisatia, ktorá dokáže urobiť veľmi veľa:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Bolesti a rany na bradavkách, ktoré popisujete nie sú normálnou súčasťou dojčenia a treba ich rýchlo riešiť. Časť zlepšenia spočíva v správnej polohe a správnom prisávaní bábätka. A poloha a prisávanie sa najlepšie zlepšujú v priamom kontakte, pretože môže ísť o drobné nepostihnuteľné detaily, ktorú môžu znamenať veľmi veľa. Jednou z ďalších príčin bolestivých bradaviek môže byť prirastená uzdička po jazykom bábätka - toto treba skontrolovať niekým skúseným (napríklad laktačnou poradkyňou), kto toto dokáže diagnostikovať.

Potrebujete radikálne začať liečiť bradavky, spoločne s laktačnou poradkyňou prejdete, aké možnosti máte v tomto smere. Kým sa s poradkyňou stretnete nechávajte prsníky čo najviac na vzduchu. Nepoužívajte krémy alebo maste s obsahom lanolínu, pretože môžu byť priamou príčinou takéhoto poškodenia, aké popisujete. Ak by ste prechodne - do doby, kým sa stretneme s laktačnou poradkyňou - potrebovali riešiť bolesť, aby ste dokázali ďalej dojčiť, môžete užiť napríklad ibuprofen v dávke bežnej pre dospelého človeka, aj opakovane počas celého dňa.

Spoločne s poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Dojčite bábätko aj na naďalej. Ak by ste ho prestali dojčiť, tak by sa v konečnom dôsledku mohla celá situácia zhoršiť, nie zlepšiť. Podanie umelého mlieka fľašou dokáže celú situáciu výrazne zhoršiť. Rovnako sa vyhnite použitiu cumlíka pre upokojenie bábätka, aby ste ešte viac nezhoršovali prisatie bábätka k prsníku.

3) V tejto situácii môže pomôcť, ak zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spaľovač a kojenie