Zápal prsníka, upchaté mliekovody

Simona    04.06.2021, 12:09

Veľmi pekne Vám ďakujem za predošlú rozsiahlu odpoveď na moju otázku. Ak môžem, mám ešte jednu, lebo mi to celé vŕta v hlave a trápi ma to. Keďže mi vyšli zápalové hodnoty z CRP 38, Dr.mi predpísala širokospektrálne antibiotiká Amoksiklav. Išla som ku nej predovšetkým preto, že som mala horúčku 39•, avšak trvala mi len od večera do nasledujúceho dňa, potom ustúpila. Je možné, že by som nemala zápal prsníka a vyšli by mi takéto hodnoty spolu s teplotou? A antibiotiká by neboli potrebné, lebo lekárka mi povedala, aby som ich dobrala. Keby to však nebol zápal, ale upchaté mliekovody, zrejme by som ich nemusela dobrať alebo áno? Počula som, že existujú aj nejaké kvapky na uvoľnenie mlieka. Mohlo by to pomôcť, ak sa mi zdá, že sa mi mlieko pri odsávaním ťažko uvoľňuje? Ďakujem.

Milá Simona,

vzhľadom na to, že ste už začali užívať antibiotiká, nemá zmysel teraz niečo meniť, doberte ich. V budúcnosti má zmysel pri podobnej situácii obrátiť sa najskôr na profesionálnu laktačnú poradkyňu, pretože mnohé tieto situácie skutočne dokážu prejsť bez použitia antibiotík a to aj napriek vysokej horúčke, či iných nepríjemných prejavov (zimnica, triaška, únava, bolesť prsníka, červená koža na prsníku). Antibiotiká má zmysel zvážiť v prípade, že od výskytu prvých príznakov prešlo 48 hodín a situácia sa za ten čas nezačala zlepšovať, naopak zhoršuje sa.

Zablokovaný mliekovod môže zmiznúť sám od seba aj vďaka tomu, že sa vyprázdni prsník a je typické, že prejde za 24 - 48 hodín. Medzičasom je možné urobiť viaceré opatrenia, ktoré môžu odblokovanie mliekovodu a úľavu, urýchliť a odporúčame vám ich robiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, tak, ako sme uviedli v tejto predošlej odpovedi:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=9551

Vzhľadom na to, že niekedy zablokovaný mliekovod prejde pomerne rýchlo, je možné, že sa ako účinné javia rozmanité riešenia. Kvapky „na uvoľnenie mlieka“, na ktoré sa pýtate, je jedno z nesprávnych riešení, ktoré sa ženám často ponúkajú. Oxytocín neprináša pri dojčení pozitíva - z hľadiska tvorby mlieka môže byť skôr negatívny faktor a z hľadiska spúšťania mlieka je možné spustenie mlieka vyvolať aj inak - špeciálne, ak sa bábätko prisáva na prsník, tak sa mlieko spúšťa a prsník sa vyprázdňuje. Preto sú viaceré "mechanické riešenia" oveľa efektívnejšie a z dlhodobého hľadiska vhodnejšie. Nehovoriac o tom, že podanie umelého oxytocínu znižuje tvorbu oxytocínu v tele matky. Existujú účinnejšie spôsoby, ako situáciu so zablokovaným mliekovodom riešiť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníka, upchaté mliekovody