Kojení v těhotenství, vysílení

Libuše    16.06.2021, 09:18

Dobrý den, kojím syna 22m a jsem v 7 týdnu. Plánovala jsem kojit nadále, ale pravdou je, že už fakt nemůžu. Jsem zničená, unavená, nezvládám opravdu vůbec fungovat jak by bylo potřeba. Syn je od narození taky dost náročný a zatím se to zlepšuje jen velmi zlehka. Vitamíny beru (mamavit), stravu se snažím, ale není to úplně to pravé. Jsem z toho už občas i podrážděná a nešťastná a do toho mně dnes doktorka vynadala ať už s tím přestanu, že se mám ovázat a že si párkrát zabrečí (což je hlavní důvod čemu se snažím vyhnout). Že to není dobrý nápad a že budu potřebovat fungovat, že takhle se akorát zničím, čehož se bojím, protože za těch pár týdnů to šlo fakt z kopce a akorát jsem došla do bodu, kdy si snad i vyčítám další dítě, protože to nezvládnu. Nechci mu to brát násilím, domluvit se s ním nejde a už vůbec nechci aby to dával za vinu budoucímu sourozenci. To, že mě to momentálně už i dost bolí bych přešla, ale syn začal chodit ještě častěji, chodí co chvilka. Vodu pije max deci denně, čaje mi odmítá, já prozatím odmítám sladit, takže vlastně chodí dost i kvůli žízni a tím, že množství mléka už není takové, tak to došlo až takhle. Nevím kde se zeptat co víc můžu udělat, abych na to tolik nedoplácela a mohla si za tím stát i nadále, nebo to vyřešila jinak, ale láskyplně. Děkuji

Milá Libuše,

tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila.

Počas tehotenstva môžu mať matky širokú škálu pocitov, ktoré sa môžu zo dňa na deň meniť. Môžu byť nadšené, ale tiež môžu pociťovať bolesť prsníkov či bradaviek. Môžu mať syndróm bielej bradavky a s tým spojenú bolesť po dojčení. Preto je dôležité počas tehotenstva dávať mimoriadny pozor na správnu polohu a prisatie. Niekedy matkám dojčenie počas tehotenstva môže byť príjemné, niekedy ich môže prekvapiť vlna negatívnych pocitov počas dojčenia staršieho dieťaťa a môže sa stať, že dojčenie budú považovať za výnimočne náročné. Matky môžu byť počas tehotenstva unavené (bez ohľadu na to, či dojčia alebo nie) a práve to, že si na chvíľu ľahnú, kým sa ich dieťa dojčí, môže byť spôsob, ako si aspoň trochu odpočinúť, pretože inak môže byť náročné nájsť spôsob, ako si s neustále pobehujúcim dieťaťom vytvoriť príležitosť na oddych. Ak sa zdôveria so svojimi pocitmi, možno budú cítiť, že ich všetci nútia do odstavenia, aj keď dieťa rozhodne nie je pripravené. Alebo naopak budú túžiť po odstavení a nenájdu dostatočnú podporu pri starostlivosti o staršie dieťa na to, aby to dokázali urobiť tak, aby ich dieťa vnímalo proces odstavenia ako pozitívny zážitok.

Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode. Nie je úplne fér, že ženy počúvajú a bohužiaľ často aj od zdravotníckeho personálu, o tom, že za ich vyčerpanosť môže dojčenie. Prečo ste neboli takáto vyčerpaná pred 7 týždňami? Vtedy ste predsa tiež dojčili. Zmena nastala tehotenstvom, nie dojčením. Kľúčová otázka teda je, či túto situáciu zlepší odstavenie. Je úplne pochopiteľné, že sa cítite vyčerpaná, možno ste sa cítili veľmi unavená aj pri prvom tehotenstve. Lenže vtedy ste mali možnosť si ľahnúť, pospať, prípadne nič nerobiť. Teraz máte na starosti veľmi malé dieťa, vo veku, kedy sa o dieťa treba prakticky neustále starať. A nutnosť starostlivosti o toto dieťatko nezmizne odstavením. Stále sa budete starať o svojho synčeka. Otázka je, či bude táto starostlivosť pre vás jednoduchšia, ak nebudete môcť niektoré situácie riešiť dojčením. Okrem toho, že dojčiť počas tehotenstva je normálne – rovnako ako je normálne dojčiť tandemovo (čiže zároveň) novorodenca a staršie dieťa (ak sa tak matka rozhodne) – majú matky rozličné dôvody, prečo chcú dojčiť svoje staršie dieťa počas tehotenstva:

  1. Ich staršie dieťa je stále príliš maličké na to, aby ho odstavili.
  2. Ich staršie dieťa, aj keď je už veľké, je dojčené a matka aj dieťa chcú v dojčení pokračovať, pretože dojčenie zabezpečuje potrebný príjem mlieka ako aj zjednodušuje výchovu aktívneho staršieho dieťaťa. Mnohé ženy by si veľmi priali mať viac odpočinku, ale keď si uvedomia, že by nemali dojčiť, zistia, že ich dieťa stále potrebuje byť uspávané a teraz namiesto ležania popri dojčení musia vstať, chodiť, hojdať, utišovať dieťa, mnohé ženy vďaka dojčeniu riešia niektoré životné situácie s dieťatkom ľahšie (napríklad spory o hračky na ihrisku, únavu dieťaťa, jeho mrzutosť, nespokojnosť, či situácie, keď sa udrie, alebo dokonca chorobu dieťaťa).
  3. Matka otehotnela a pôvodne plánovala dojčiť dlhšie, a tak chce pokračovať.
  4. Matka vie, že dieťa nie je na odstavenie pripravené a chce, aby odstavenie prebehlo, ako míľnik, ktorý dieťa s hrdosťou dosiahne.
  5. Matka vie, že dojčenie poskytuje dieťaťu v každom veku nenahraditeľnú výživu, zvyšuje jeho imunitu, pomáha mu prekonávať choroby a pomáha jej v náročnom období tehotenstva.
  6. Matka chce, aby odstavenie bolo postupné a aby nebolo pre dieťa traumatizujúcim obdobím plaču.
  7. Dieťa zaspáva na prsníku a práve v období tehotenstva matka tento spôsob zaspávania oceňuje, pretože nemusí iným, zložitejším spôsobom uspávať „ťažko uložiteľné“ batoľa.
  8. Dieťa sa často v noci budí a keď mu matka ponúkne prsník, zase zaspí, čo matke vyhovuje, pretože nemusí v noci vstávať a uspávať dieťa inak.
  9. Mnohé iné osobné dôvody.

Je nepochybné, že vo vašej situácii sa musí niečo zmeniť, aby to bolo pre vás ľahšie. Vždy je možné odstaviť alebo napríklad nastaviť určité pravidlá pre dojčenie. Otázka je, či situácia, kedy toto budete s dieťatkom riešiť, nebude pre vás v momentálnom stave prinášať ešte väčšie vyčerpanie. Skúste si zodpovedať odpovede na otázky, ktoré situácie v starostlivosti o dieťatko vás teraz trápia či vyčerpávajú najviac. Ako ich budete riešiť bez dojčenia? Bude to jednoduchšie, alebo naopak náročnejšie? Čo by ste potrebovali, aby ste sa cítili lepšie? Mať možnosť sa cez deň vyspať? Alebo mať pre seba nejaký čas, kedy by ste sa venovali sama sebe? Nepridáva sa k vyčerpaniu aj to, že sa musíte venovať domácnosti, vareniu, upratovaniu? Mnohé ženy zisťujú, že ich vyčerpanie sa dá zmierniť intenzívnejšou pomocou zo strany rodiny či priateľov. V tomto čase potrebujete rovnakú pomoc, akú by vám poskytli títo ľudia, napríklad, ak by ste boli chorá. Prvý trimester je z tohto pohľadu pre väčšiu žien najnáročnejší a neskôr sa situácia zjednodušuje. Mnohým ženám nesmierne pomôže, ak niekto preberie domáce práce a nemusia vôbec variť či upratovať. Ak si môžu počas dňa pospať počas poobedného spánku s dieťaťom, dospať sa napríklad ráno, ak sa dieťatko budí skoro, s tým, že by ho pred odchodom do práce zabavil partner, kým ony ešte môžu spať. Veľmi pomáha ísť spať večer vtedy, keď má potrebu spánku aj staršie dieťa a spať s ním celý čas, ktorý toto dieťa spí v noci.

Prečítajte si aj našu odpoveď s tipmi týkajúcimi sa bolesti pri dojčení v tehotenstve:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení v těhotenství, vysílení