slabší prso a jak zvýšit tvorbu mléka

vera    09.08.2011, 21:28

Dobrý den! Mám jedno prso plnější a druhé méně. Je zvláštní,že k tomu méně často přikládám,ale není schopné se mléko tvořit. Odsávám co 2 hodiny již 4 den a stále se množství nezvyšuje. Mám pocit,jestli nepřicházím v tomto prsu o mléko. Snažím se krmit z plnějšího,ale dítě se mi při tom velice vrtí a odtrhává se. Snažila jsem se měnit polohy a bezuspěšně. Vím,že už jsem jednou tutokrizi měla a pomohlo mi částečně UM,než se prso vzpamatovalo a krmila jsem ho pak 3 neděle Svým mlékem než se to nyní znovu zopakovalo. Při kojení z toho menšího to velice bolí,protože se syn snaží odsát a ten podtlak moc bolí. Je možné,že by toto prso mělo jiné mlékovody? Podotýkám,že syn se mi narodil předčasně o měsíc a váhově snad zatím neklesá. Váha od poslední kontroly pediatra dne 28.7.2011 5660 a nyní po dnešní den to bylo 5774. Je možné,že by mi chvilkově klesal teba o jedno dkg a pak najednouu váhově vyletěl? Spurt nemáme. Krmím ho nyní co 3 hodiny,protože hlad po 2 hodinách nemá. Synovi jsou 3,5 měsíce a oblíbil si jedno prso, narodil se 22.4.2011 předčasně o měsíc. Zhruba okolo 3 měsíce jsem měla krizi s jedním prsem,které byť se často přisával přestalo produkovat méně mléka a já po tom v beznaději sáhla po UM a pak se vše zlepšilo. Podotýkám,že jsme neměly růstový spurt. Jak mám zvýšit tvorbu mléka? Homeopatika neuznávám a ani moc nevěřím. Piji sice laktační čaj,ale také nic moc,Zavidňuji se,ale vím,že množství vody se na tom tolik nepodílí. Vždy jsem krmila syna co 2 hodiny,ale přes noc mi spí tak 5,6,7 hodin Od mala mi přibíral tak 300g týdně a teď se to zmenšuje,což je normální. Nevíte kdyby náhodou o UM,které by tak nezahušťovalo stoličku, Myslím na nejhorší.Antikoncepci neberu,těhotná nejsem a stresy nemám,než se objeví tento problém Budu vděčná za jakoukoliv radu .Jsem Z ČR adostala jsem na vás kontakt. děkuji Věra Marýzková
 

Milá Věra,

to, že sa v jednom prsníku tvorí viac mlieka ako v druhom, sa stáva mnohým ženám. Príčin je viacero. Jednou z nich môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú. Menej časté prikladanie nespôsobuje to, že sa mlieko bude mať "čas dotvoriť". Naopak. Čím menej často je bábätko prikladané, tým viac sa tvorba mlieka znižuje. Ak máte v prsníku zníženú tvorbu mlieka, je možné, že vás dojčenie aj odsávanie tohto prsníka bolí. Príčinou takejto bolesti môže byť práve znížená tvorba mlieka. Ak sa vaše bábätko pri dojčení z plnšieho prsníka vrtí a odtrháva, toto môže byť takisto prejav zníženej tvorby mlieka. Samozrejme, že je možné dojčiť bábätko len z jedného prsníka, ale je výhodné podniknúť kroky na to, aby ste mohli dojčiť z oboch prsníkov. Znížená tvorby mlieka, ktorá pravdepodobne zodpovedá vášmu popisu, nie je "kríza". Nepomôže ju prekonať kŕmenie umelým mliekom. Kŕmenie umelým mliekom, ak sa neurobia žiadne ďalšie kroky, problém z dlhodobého hľadiska len prehĺbi.

Samozrejme, že váha bábätka sa môže meniť smerom hore aj dole, ale z vašich údajov toto nie je možné posúdiť. Bez ohľadu na váhu, je vo vašom prípade potrebné riešiť správanie bábätka na prsníku, a to zvýšením tvorby mlieka a zlepšením pitia bábätka. Za týmto účelom nie je pite čaju ani vody dostatočné, toto si vyžaduje účinnejšie riešenie.

Prečítajte si tento návod na zvýšenie tvorby mlieka a postupujte presne podľa neho. Kľúčovým momentom je zlepšenie polohy a prisatia bábätka a užívanie prostriedkov na zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Taktiež sa z vašej otázky zdá, že dokrmujete umelým mliekom. Ak to tak je a ak to robíte fľašou, tak je dôležité, aby ste to robili priamo na prsníku, a prestali používať fľašu. Tu je návod na to, ako dokrmovať bábätko priamo na prsníku, ak je to potrebné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pozrite si aj fotografie správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Vo vašom prípade by vám pomohla návšteva poradkyne, skúste si na našej webovej stránke násť poradkyňu z ČR.

Pozrite si aj predchádzajúcu odpoveď na podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=47



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > slabší prso a jak zvýšit tvorbu mléka