Bolesti bruška

Julia    27.07.2021, 17:08

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako riešiť situáciu, že moje dieťa (2 týždne) chce byť neustále na prsníku a takmer vôbec počas dňa nespi. Podrieme si na prsníku, ale tým, že stále pije a ja mám dosť mlieka, začne kašlať alebo čkať a to ho preberie. Myslím si, že chce neustále piť, pretože ho bolí bruško, tak to chce akoby “zajest “ a kým sa dostávame do blúdneho kruhu. Okrem toho mám 2 ročne dieťa, o ktoré sa musím starať. Riešením by bol cumlik, ale ten používať nechcem. Ďakujem

Milá Júlia,

je dôležité hľadať iné riešenia, ako použiť cumlík. Pri hľadaní týchto riešení vám môže pomôcť laktačná poradkyňa osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože kľúčová otázka v tejto situácii je, ako vyzerá pitie bábätka a jeho správanie na prsníku. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je dôležité, aby bábätko získavalo dostatok mlieka a keď sa spoločne s laktačnou poradkyňou ubezpečíte, že to tak je, je dôležité vytvoriť podmienky pre to, aby boli naplnené aj ďalšie potreby bábätka. V tomto smere je dôležité, aby ste sa s laktačnou poradkyňou porozprávali o súvislostiach medzi dojčením a spánkom. Pri bábätkách v tomto veku sa prakticky celý čas bdenia spája s dojčením. Keď sa teda bábätko zobudí, nadojčite ho, pričom sa zamerajte na to, aby pri dojčení získalo dostatok mlieka úpravou prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Úpravou prisatia a stláčaním prsníka zabránite tomu, aby bábätko na prsníku nezaspalo predčasne, pred tým, než získa dostatok mlieka.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Keď sa bábätko výdatne napije, v tomto veku by do 30 – 45 minút malo znova spinkať. Ak zaspí na prsníku, môžete ho nechať spať na prsníku, môžete si s ním vy tiež ľahnúť a odpočinúť si. Keď budete vedieť, že nebudete mať priestor sedieť alebo ležať s bábätkom, kým sa vyspí pri dojčení, pretože sa napríklad budete potrebovať venovať staršiemu dieťatku, môže vám významne pomôcť dojčiť bábätko v šatke tak, aby pri zaspatí mohlo ostať v šatke a vy ste mali voľné ruky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Prípadne môžete bábätko po nadojčení vložiť do šatky alebo nosiča, napríklad aj vo vzpriamenej polohe a uspať ho pohybom, nosením, hojdaním, napríklad aj popri upratovaní, či varení alebo hre so starším dieťatkom.

Tieto zručnosti vám významne pomôžu nemať potrebu bábätko odkladať a používať na to cumlík. Významne vám pomôže riešiť ich v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, pretože jednotlivé detaily tejto situácie nie je jednoduché riešiť prostredníctvom internetu a pri stretnutí s laktačnou poradkyňou získate personalizované odporúčania šité na mieru vám a vašej situácii.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti bruška