Výlet

Janka    19.08.2021, 14:52

Dobrý deň. Moja dcérka má 3 mesiace. Som športovkyňa a čaká ma prvý pretek v Tatrách. Kým ja pretekám, mama a dcérkou pôjde na horskú chatu, kde sa potom stretneme. Minimálne jedenkrát maximálne dvakrát ju bude musieť nakŕmiť mama. Dcéra je plne kojená, takže zbalím odstriekané mlieko. Moja otázka je, ako ho čo najlepšie pripraviť mame na cestu. Vonkajšia teplota tam bude okolo 22 stupňov. Či odsať do vysterilizovanej termosky, aby bolo rovno použiteľné alebo pripraviť horúcu vodu, aby ho prihrievala a mlieko skladovať v chladiacej taške. Ďakujem za odpoveď

Milá Janka,

materské mlieko vydrží pri izbovej teplote mnoho hodín. Odstriekané mlieko je teda možné skladovať v čistej nádobe a bábätku ho potom podať, pričom ho netreba ani prihrievať. Pre udržanie dojčenia je možné túto situáciu zhodnotiť ešte z týchto hľadísk:

a) či by nebolo možné, aby vás vaša mama a dcérka a dcérka sprevádzali na pretekoch

Je pochopiteľné, že v súčasnej dobe pandémie toto niektoré nemusia považovať za bezpečné, ale práve z hľadiska možnej infekcie a to nielen koronavírusom, je pre vaše bábätko omnoho bezpečnejšie, ak bude tráviť čas s vami a bude môcť byť dojčené vždy, keď to bude z vašej strany možné. Bude tak možné vyhnúť sa jeho kŕmeniu mimo prsníka, odstriekavaniu mlieka a odlúčeniu od bábätka – faktorom, ktoré prinášajú pre dojčenie riziko z dlhodobého hľadiska.

b) ak by nebolo v žiadnom prípade možné, aby bábätko bolo pri vás, potom je kľúčové urobiť všetko pre to, aby dojčenie napriek časom, kedy nebudete spolu, fungovalo čo najlepšie. V tomto vám odporúčame skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste prešli jednotlivé kroky, ktoré by vám mohli v tomto pomôcť. Medzi ne patrí:

  1. Vyhodnotiť teraz dojčenie a pomôcť tomu, aby bábätko bolo čo najlepšie prisaté, aby získavalo z prsníka dostatok mlieka. Vylúčiť faktory, ktoré aj za iných okolností tvorbu mlieka môžu ovplyvňovať negatívne, napríklad používanie cumlíka, fľaše, klobúčikov, či liekov, ktoré znižujú tvorbu mlieka a ďalšie okolnosti: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/
  2. Naučiť vašu mamu, ako nakŕmiť bábätko v čase vašej neprítomnosti pomocou pohárika, teda bez toho, aby musela použiť fľašu. Kŕmenie pohárikom je z pohľadu rizík pre dojčenie tá najlepšia voľba, prečítajte si prečo: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ a tento článok: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/
  3. Pomôcť vašej mame získať nástroje, ako utíšiť a upokojiť bábätko bez toho, aby musela použiť cumlík. Môže jej pomôcť naučiť sa používať nosič alebo šatku, vziať si na chatu fitloptu, na ktorej sa môže pohupovať s bábätkom na rukách. Tieto nástroje je dôležité spoločne prejsť.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok