Čo potrebuje telo matky na tvorbu mlieka

Daniela    23.08.2021, 16:24

Mesačné dieťa dojčené na požiadanie začalo štrajkovať pri prsníku. Občas pociťujem pichanie bradaviek počas aj po dojčení a svrbenie prsníkov bez ohľadu na dojčenie. Znížila sa tvorba mlieka napriek správnemu prisatiu a donedávna vydatnemu pitiu, užívam bylinky na podporu tvorby mlieka, s dieťaťom som stále v kontakte, a všetky protištrajkové opatrenia robím od narodenia. Otázka: čo potrebuje telo matky na dostatočnú tvorbu mlieka? Myslím tým aké najhlavnejšie vitamíny, minerály, atď. Niečo čo by mohlo môjmu organizmu chýbať a preto sa môže tvorba znižovať. Počas tehotenstva som mala zníženú funkciu štítnej žľazy no postačovali tehotenské vitamíny, ktoré užívam naďalej. Ďakujem

Milá Daniela,

tvorba mlieka je komplexný proces, ktorý závisí primárne od toho, že sa mlieko z prsníka odoberá - inými slovami, že dieťa mlieko z prsníka vypije. Zároveň je to proces, ktorý je podmienený hormonálne. Materské mlieko sa tvorí z krvi a to znamená, že jeho zloženie alebo tvorbu neovplyvňuje to, čo zjete alebo vypijete minimálne. Inými slovami – kvôli dojčeniu nemusíte získavať viac vitamínov, či minerálov, alebo piť viac tekutín, než máte chuť piť a nemusíte sa nijako špeciálne stravovať, hoci pre každého človeka je dôležité stravovať sa zdravo.

Vzhľadom na to, čo píšete, odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ďalší postup by sa mal odvíjať od toho, čo ste spoločne vyhodnotili s poradkyňou pri pozorovaní dojčenia. Niekedy sa stáva, že ženy uvažujú o tom, či je tvorba mlieka dostatočná na základe rôznych príznakov, ktoré nemusia znamenať, že sa niečo s tvorbou mlieka deje. Napríklad často sa ženy v tomto veku bábätka znepokojujú preto, že prestávajú pociťovať naliatie prsníkov medzi dojčeniami, prípadne preto, že nie sú schopné odsať alebo odstriekať po dojčení mlieko, alebo ich bábätko býva nespokojné a uplakané, najmä večer.

Spolu s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku a ako posúdiť, či bábätko dostatočne výdatne pilo a či je na prsníku dostatočne často, tak, aby sa dojčilo podľa svojich potrieb. Toto je kľúčový faktor rozhodujúci o tom, ako sa bude vyvíjať tvorba mlieka.

Užívanie byliniek pre zvýšenie tvorby mlieka môže byť jedným z krokov pre zlepšenie dojčenia. Je však dôležité si uvedomiť, že z dlhodobého hľadiska odporúčame pre zvýšenie tvorby mlieka urobiť aj ďalšie kroky. Pretože cieľom nie je len zvýšiť tvorbu mlieka, ale zlepšiť dojčenie. A pre zlepšenie dojčenia nestačí zvýšiť tvorbu mlieka a pokračovať v dojčení bez odstránenia príčiny, pre ktorú tvorba mlieka klesá. Za normálnych okolností totiž bábätko počas celej doby dojčenia pije približne rovnaké množstvá mlieka, takže ak má matka pocit, že potrebujete zvýšiť tvorbu mlieka, kľúčová je otázka – čo sa deje, prečo máte pocit, že je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka a odpoveď na túto otázku dá pozorovanie dojčenia, pitia bábätka a jeho správania pri dojčení.

Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, je kľúčové spolupracovať s laktačnou poradkyňou, pretože poradkyňa sa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Napríklad, ak píšete, že vás bolia bradavky, je možné, že prisatie bábätka nie je správne. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Čo potrebuje telo matky na tvorbu mlieka