Zápal prsnika

Gabriela    02.11.2021, 11:08

Dobry den. Dojcim tandem 3mes babatko a 3 ročného. 2 dni mam veľmi boľavý prsnik,z vrchu je červený a cítim v ňom akokeby tvrdú veľkú hrču ako vajce. Mala som aj horúčky a zimnicu, užívam Flector 25mg. Po dvoch dňoch sa cítim lepšie, ale v prsníku stále cítim takú zatvrdnutu mäsu a je boľavý. Treba ísť ku gynekologi a brat ATB,alebo sa to vylieči samé a hrca zmizne? Zvykne sa to po nejakom čase vrátiť? Dojcim veľmi často. Alebo to môže byť aj absces? Dojcim uz 5 rokov, teraz tretie babatko a nikdy som takýto problém nemala. Nevsimla som si ze by som mala ranu na bradavke, tak netuším ako sa mi tam infekcia zaniesla. Je možné, že to je od babatka ktoré už 3 tyzdne ma sopliky a chrčí mu v nošteku? Treba dodržiavať nejakú zvýšenú hygienu prsníkov,keď dojcim 2 deti,aby si neprenasali choroby? Ďakujem vám za odpoved

Milá Gabriela,

príznaky zápalu prsníka môžu pretrvávať aj dlhodobo. Kľúčové je, či sa z vášho pohľadu situácia zlepšuje a z toho, čo popisujete, sa zdá, že toto sa deje. Hrča v prsníku, aj začervenanie prsníka by mali postupne ustupovať. Ak by sa situácia vyvíjala takto, nemusíte začať užívať antibiotiká. Ak by sa situácia začala zhoršovať, alebo sa jej zlepšovanie zastavilo, odporúčame vám konzultovať situáciu s gynekológom. Z vášho popisu je nepravdepodobné, že v tejto situácii ide o absces, pretože popisujete tvrdú hrču, pričom absces je vačok naplnený hnisom, preto na pohmat nebýva tvrdý, ale mäkký.

Príčinou vzniku tejto situácie je nerovnomerné vyprázdňovanie prsníka, nie infekcia z bradavky, nemá zmysel robiť zvláštne opatrenia z hľadiska hygieny prsníkov či bradaviek. Preto, ak sa pýtate na prevenciu do budúcna, to, čo môžete teraz urobiť, je skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a rovnomerné vyprázdňovanie prsníkov. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsnika