Nemožnost otěhotnění- nízká sliznice

Denisa    30.11.2021, 14:06

Dobrý den, dcera 20. Měsíců, kojená na požádání. Přes den i v noci, celkem často. Já stále bez MS, ovulační test ukázal slabou ovulaci. Gynekolog tvrdí, že dokud neukončím kojení neotěhotním. Vysvětluje to nízkou sliznicí (max. Dva mm) a nedozravanim vajíček. Důsledek vysoké hladiny prolaktinu. Opravdu není jiná možnost? Mohu například matovym a šalvějovým čajem v tenhle moment snížit tvorbu mléka, aby se tak snížila tvorba prolaktinu? Předem děkuji za odpověď. Denisa

Milá Denisa,

v oblasti dojčenia sa ženy dozvedajú množstvo informácií, ktoré neodrážajú skutočné vedecké poznatky o dojčení. Ak by pre otehotnenie bolo nutné ukončenie dojčenia, je otázne, ako by váš gynekológ vysvetlil fakt, že existujú milióny detí, ktoré ženy počali počas dojčenia staršieho dieťaťa, na internete nájdete mnohé fotografie tzv. tandemového dojčenia, čo znamená, že žena otehotnela počas dojčenia staršieho dieťaťa a po pôrode pokračuje v dojčení oboch detí.

Je pochopiteľné, že sliznicu maternice máte nízku, pretože ste stále ešte nemali ovuláciu, ktorej predchádza rast sliznice. Ak nedochádza k vytvoreniu dominantného folikulu (ktorý potom praská = ovulácia), nerastie ani sliznica maternice. Takýto výsledok ultrazvukového vyšetrenia sa pri absencii menštruácie dá očakávať. Tento nález je mimochodom pre mnohé ženy normálny, pretože štatisticky mnohé ženy v tomto čase po pôrode ešte nemajú naspäť menštruačný cyklus.

Ovulačné testy mimochodom nie sú samé o sebe dobrým spôsobom na určovanie ovulácie, pretože sa často nesprávne interpretujú. Ich výsledok navyše vôbec nehodnotí kvalitu ovulácie. Test, v ktorom testovací prúžok vyjde slabší ako kontrolný, znamená, že momentálne v najbližších hodinách ovulácia vysoko pravdepodobne nenastane. Ak ste použili ovulačný test a v jeho výsledku ste videli slabý prúžok na testovacom políčku, toto neznamená „slabú ovuláciu“. Znamená to, že momentálne ovulácia neprebieha a to potvrdilo aj ultrazvukové vyšetrenie. Riešením však nie je odstavenie. Bábätko, ktoré dojčíte, má už viac ako 1,5 roka. Je dôležité z hľadiska plodnosti vedieť, že hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí a žiadny iný hormón už momentálne vašu plodnosť neznižuje. Pokiaľ gynekológ nevyšetroval hladinu prolaktínu, nie je možné extrapolovať, že keďže dojčíte, máte vysokú hladinu prolaktínu a preto nemáte ovuláciu. Pri správnom nastavení vyšetrenia prolaktínu by sa totiž ukázalo, že zdravá žena v tomto období po pôrode má hladinu prolaktínu podobnú tej, ktorú má zdravá žena, ktorá po pôrode nedojčila.

Prolaktín a dojčenie už teda vašu plodnosť vôbec nijako neovplyvňujú a dojčením nie je možné vysvetliť vašu situáciu (a preto ju ani nie je možné riešiť obmedzením dojčenia či akoukoľvek inou úpravou v dojčení).  Dojčiace matky v období medzi 14-17 mesiacom najčastejšie dostávajú prvú menštruáciu po pôrode,  ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. Pomerne málo žien dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je možné, aby ste takto skoro menštruáciu dostali, rovnako ako môže byť úplne normálne, ak sa matke nevráti menštruácia aj neskôr, napr. až po 2. roku života dieťaťa. Ak sa vám menštruácia stále nevrátila, ešte stále nie je vylúčené, že je to úplne normálne a netreba nič robiť, len čakať. Štatisticky je vysoko pravdepodobné, že už čoskoro sa toto zmení a obnoví sa menštruácia a aj vaša plodnosť.

Rovnako je normálne, ak sa dieťa vo veku vášho dieťatka dojčí cez deň aj v noci podľa jeho potrieb.  1,5-ročné bábätko je ešte stále veľmi maličké a dojčenie veľmi potrebuje. V skutočnosti sa deti v tomto veku častokrát dojčia častejšie, než keď boli novorodenci. Je normálne, že dieťa v tomto veku nedokáže prespať celú noc. A je normálne, že mu poskytujete rodičovskú starostlivosť aj v noci – toto je jedna z investícií do jeho zdravia a pocitu bezpečia v noci. Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Dôvodom nie je len dojčenie ako také, keďže z hľadiska hladín hormónu prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Je paradoxné, ako sa ženy tesne po pôrode, keď často, dlho a výlučne dojčia, dozvedajú od svojich gynekológov, že dojčenie neposkytuje žiadnu ochranu pred tehotenstvom a „musia“ im predpísať hormonálnu antikoncepciu. A ten istý gynekológ je schopný povedať žene, ktorá je mnoho mesiacov po pôrode, že jedinou príčinou toho, že nemôže otehotnieť, je fakt, že dojčí. Dojčenie staršieho dieťaťa sa považuje za vinné z absolútne všetkého. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení však skutočne túto situáciu nerieši (hoci mnohé matky vám potvrdia, že keď odstavili, do 2-3 mesiacov dostali menštruáciu – áno, pretože by ju dostali aj tak, štatisticky je pravdepodobné, že sa tak čoskoro stane aj u vás).

To, čo je pre vás dôležité, sú odpovede na tieto otázky:

Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti. Začnite už teraz sledovať svoje znaky plodnosti napríklad prostredníctvom systému FertilityCareTM podľa Creightonského modelu (www.plodar.sk), ešte pred skôr, než dostanete prvú menštruáciu, budete vidieť, že sa „niečo začína diať“. Začnete pozorovať hlien krčka maternice častejšie, vo väčšej kvalite a tieto pozorovania vám poskytnú informáciu, že už čoskoro sa menštruácia vráti a vaša plodnosť sa obnoví. A teda nie je kam sa ponáhľať.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoj menštruačný cyklus na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/). 

Dojčenie je pre vaše dieťatko naďalej nesmierne dôležité. Áno, ide aj o citovú väzbu a keby skutočne pre nič iné nebolo dôležité dojčiť, tak citová väzba matky s dieťaťom je investícia do celého jeho života. Prečítajte si napr. tento náš najnovší článok: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kmenovebunky/  o tom, ako každou jednou dávkou materského mlieka dodávate do tela bábätka kmeňové bunky, ktoré budú schopné opravovať poškodenia akéhokoľvek jeho orgánu ešte aj v starobe. A to je len jeden z množstva argumentov, prečo je dôležité v dojčení pokračovať a prečo samotné materské mlieko naďalej poskytuje dieťaťu mimoriadne cenné a dôležité látky, ktoré  inde nezíska a prečo dojčenie – satie na prsníku ako také je dôležité. Neexistuje žiadna horná odporúčaná hranica dĺžky dojčenia, po ktorej je už každý ďalší deň dojčenia len akýmsi bonusom. Aj dojčenie po 1,5 roku je naďalej pre dieťa dôležité. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po 1,5 roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa. Dojčenie je však omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nemožnost otěhotnění- nízká sliznice